Política 20/12/2014

Junqueras ofereix a Mas ser president encara que no guanyi les eleccions plebiscitàries

El líder d'ERC defensa la pròrroga pressupostària per garantir uns comptes "més adequats" a les necessitats de construcció d'un nou estat

Ara
2 min
Artur Mas i Oriol Junqueras segellen el pacte de governabilitat / PERE TORDERA

BarcelonaEl líder d'ERC, Oriol Junqueras, ha advertit aquest dissabte al president del Govern, Artur Mas, que no s'encalli en propostes com la llista única, que no seria l'opció que arrossegaria la majoria del país en uns eleccions catalanes. En una entrevista a Catalunya Ràdio ha dit que no té sentit "embarrancar-se" en el format dels comicis i que això serveixi per endarrerir-los. També ha apuntat que ha ofert a Mas ser president encara que no guanyi les eleccions.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Totes les enquestes diuen que la proposta de llista única no arriba a la majoria absoluta, mentre que amb llistes separades però amb un paraigua comú podem aconseguir-la", ha dit defensant la seva proposta de cara a la cita electoral que segueixen negociant els dos líders polítics.

Junqueras ha subratllat: "No es tracta de si jo convenço el president de la Generalitat, Artur Mas, o de si ell em convenç a mi, sinó que l'important és trobar la fórmula que sumi més gent i no exclogui ningú".

Ha convidat Mas a fer el gest que espera el partit i convocar les eleccions. "Esperem un gest, la majoria del país l'espera, que els porti a les urnes", ha dit en una entrevista a Catalunya Ràdio. Ha subratllat que els republicans ja n'han fet molts, de gestos, com la retirada de l'esmena a la totalitat als pressupostos.

Junqueras ha insistit que la fórmula que proposa ERC és la millor per preparar Catalunya per al nou estat. "És millor que la pròrroga tècnica [de pressupostos] duri cinc mesos i no dos, que hi hagi eleccions i que un govern de la màxima unitat impulsi la independència des del primer moment", ha defensat. Segons el líder republicà, al juny hi hauria uns pressupostos "més adequats a les necessitats de construcció d'un nou estat".

Ha assegurat que una pròrroga pressupostària permetria el retorn de la paga als funcionaris i la restitució de la jornada i sou als interins. "Una pròrroga permet tants decrets de modificació com es vulgui", ha dit.

Junqueras i Mas van reunir-se aquest divendres a petició del líder d'ERC per mirar d'apropar posicions, sense èxit de moment, de cara a l'horitzó electoral. El format de les futures plebiscitàries allunya encara els dos líders polítics: la llista única de Mas contra les llistes diverses sota un mateix paraigua que defensa el líder d'ERC.

El president d'ERC s'ha resistit a parlar "d'esculls" en la negociació amb Mas i ha assegurat que "hi haurà acord i la convocatòria d'eleccions serà ben aviat". Ha insistit que el seu partit ha fet moltes propostes per a un format a mig camí entre el que volen CiU i ERC i fins i tot ha reconegut haver ofert a Mas l'opció de presidir ell el govern de 18 mesos si CiU perdés les eleccions.

Podem

El dirigent republicà ha assenyalat que veu és més "possible" arribar a "acords" amb el partit de Pablo Iglesias "a l'hora de netejar". "És més fàcil arribar a enteses amb ells que no pas amb qui està més brut", ha apuntat.

stats