POLÍTICA
Política 25/10/2012

Junqueras afirma que la dimissió de Maria Badia demostra que el PSOE avala l'ús de la força

El líder republicà demana un compromís explícit dels socialistes contra l'ús de les armes com el que van fer el 1931 i critica Pere Navarro per no defensar l'eurodiputada

Acn
2 min
Junqueras, amb el president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Miquel Valls

BarcelonaEl president d'ERC, Oriol Junqueras, ha afirmat aquest dijous que l'actitud del PSOE amb la carta que van enviar diversos eurodiputats catalans per denunciar les amenaces a Catalunya demostra que els socialistes "avalen l'ús de la força com a instrument de política interna". El líder d'Esquerra ha recordat durant un col·loqui a la Cambra de Comerç, que el 1931 el PSOE, després d'haver guanyat les eleccions, va contribuir a aprovar una Constitució en què es comprometia explícitament a no tornar a utilitzar la força en els afers interns. En canvi, el 2012, "és partidari de fer-ho". Aquesta és la conclusió que treu el líder republicà després de la dimissió de l'eurodiputada socialista Maria Badia.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Junqueras troba a faltar un posicionament explícit dels socialistes espanyols en contra de l'ús de la força i, si aquest no arriba, es reafirmarà en la idea que el PSOE és partidari que s'amenaci Catalunya amb una intervenció armada en cas que el procés independentista continuï. El president d'Esquerra ha citat l'article 6 de la Constitució del 1931 que deia que "l'Estat renuncia a l'ús de la guerra com a instrument de política nacional".

El paper "trist" de Pere Navarro

El candidat d'ERC a la presidència de la Generalitat també ha lamentat que no s'hagi produït cap posicionament immediat del primer secretari dels socialistes catalans, Pere Navarro, per defensar a la seva eurodiputada. "És molt trist", ha indicat. Maria Badia, conjuntament amb l'ecosocialista Raül Romeva, l'eurodiputat de CiU, Ramon Tremosa, i la representant del BNG, Ana Miranda -en nom d'ERC- va adreçar una carta a la Comissió Europea demanant que la UE actués preventivament davant d'amenaces d'ús de la força a Catalunya per part de diverses persones, entre elles alguns militars espanyols i el vicepresident del Parlament Europeu, el popular Alejo Vidal-Quadras. Com a conseqüència del rebuig del PSOE a aquesta carta, Maria Badia es va veure obligada a dimitir com a secretària general del partit a la UE.

stats