Política 10/04/2018

JxCat, ERC i la CUP escenifiquen un front comú contra la "banalització del terme 'terrorisme'"

La detenció d'almenys una membre dels CDR aixeca les crítiques dels partits independentistes i els comuns

Anna Mascaró
2 min
Natàlia Sànchez (CUP), Francesc de Dalmases (JxCat) i Ruben Wagensberg (ERC)

BarcelonaLa detenció d'una membre dels CDR pels talls de carretera de Setmana Santa ha aixecat les crítiques de tots els partits independentistes. Junts per Catalunya, ERC i la CUP han escenificat aquest dimarts al matí una resposta unitària contra les detencions i han lamentat que un tall de carretera sigui considerat un delicte de terrorisme i rebel·lió. Per a representants de tots tres grups parlamentaris, es tracta d'una "banalització del terme 'terrorisme'".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En una roda de premsa conjunta de tots tres partits, el diputat de JxCat Francesc de Dalmases ha denunciat la "repressió de l'estat espanyol". "L'Estat no té un problema amb els CDR, tampoc amb la gent a Múrcia, ni amb un escriptor gallec, o amb un cantant de rap: té un problema amb la democràcia", ha dit. "Volem denunciar com es banalitza el terme 'terrorisme': és un insult a les víctimes", ha sentenciat.

Per la seva banda, el diputat d'ERC, Rubén Wagensberg, ha lamentat que "el simple fet de manifestar-se" pugui ser "constitutiu del delicte de rebel·lió o de sedició": "Ens sentim amb la legitimitat de seguir als carrers", ha sentenciat.

En el mateix sentit s'ha expressat la diputada de la CUP, Natàlia Sànchez, que ha fet una denúncia de la "persecució política de l'Estat a tot el moviment independentista", així com "la campanya de criminalització que s'està fent per part de partits polítics i mitjans de comunicació amb el simple objectiu de justificar la repressió cap a l'organització popular". En nom dels tres partits, Sànchez ha cridat, a més, a la ciutadania a sumar-se a les mobilitzacions convocades per a aquesta tarda per rebutjar les detencions.

En paral·lel, els tres grups han anunciat que estan treballant en una proposta de resolució per denunciar la "persecució" dels CDR: "Emplacem tots els grups parlamentaris a sumar-se a aquesta PR", ha assegurat Sànchez. El Parlament haurà de votar la proposta de resolució un cop presentada, en els pròxims dies.

Per la seva banda, la portaveu dels comuns, Marta Ribas, ha titllat en roda de premsa les acusacions de la fiscalia per terrorisme i rebel·lió a almenys una detinguda membre dels CDR de "barbaritat", i ha denunciat la "banalització del terrorisme": "La solució només vindrà pel diàleg i per la política". Ribas ha fet una crida a "donar una resposta clara, contundent i transversal a la manifestació de diumenge a Barcelona" contra "aquest atac al dret de protesta".

També el secretari general de Podem, Pablo Iglesias, ha fet servir Twitter per lamentar la detenció de la membre dels CDR.

La Guàrdia Civil ha detingut la membre dels CDR com a presumpta responsable de la coordinació dels talls de carretera i aixecament de barreres als peatges que van fer els CDR durant els dies de Setmana Santa a Catalunya. La noia és de Viladecans, on els agents també estan fent escorcolls. De fet, fonts de la investigació no descarten més detinguts per altres accions dels CDR, més enllà de Setmana Santa, perquè l'operatiu encara està obert.

stats