Política 03/12/2015

Junts pel Sí i la CUP fusionen els equips negociadors i creen una taula única de cara a la investidura

Les dues formacions s'han tornat a reunir aquest dijous després de l'assemblea de l'esquerra alternativa a Manresa i de l'article de David Fernàndez a l'ARA

Oriol March / Laia Vicens
2 min
La CUP celebrarà diumenge una jornada de debat nacional a Manresa per definir el rumb a seguir en les negociacions.

BarcelonaJunts pel Sí i la CUP han fusionat les tres taules de negociació –pla de xoc social, ruptura amb l'Estat i procés constituent– per crear una taula única per seguir amb les converses, de cara ja al principal escull en les negociacions: la investidura del futur president de la Generalitat. Segons fonts coneixedores de les converses, la taula única treballarà d'acord amb un índex desglossat dels diferents àmbits de l'acord (cada reunió abordarà un punt concret) i un calendari, de manera que, si es compleixen els terminis, la CUP podrà sotmetre a votació un acord global a l'assemblea del 27 de desembre.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons fonts coneixedores de les converses, Junts pel Sí ha presentat un document amb algunes mesures del pla de xoc, que la CUP ha celebrat però que troba "massa genèric". Segons ha pogut saber l'ARA, la CUP reclama que cadascuna de les mesures del pla de xoc vagi acompanyada dels recursos econòmics, els terminis, les garanties i els mecanismes de control amb els quals s'aplicaran. En el document de Junts pel Sí presentat aquest dijous no hi havia aquestes concrecions.

Així doncs, els grups negociadors es fusionen i ara només seran dos equips, un de cada formació (segurament format per tres diputats de cada partit), els que tiraran endavant amb les converses. A més, però, a cada reunió també hi acudiran 'figures tècniques' –diputats especialitzats en l'àmbit en qüestió– per assessorar.

La reunió d'aquest dijous arriba després d'una escalada de tensió durant els últims dies, després que les bases de l'esquerra alternativa reforcessin el veto al president en funcions en una jornada de debat nacional a Manresa. Per part de la CUP hi han participat els diputats Anna Gabriel, Benet Salellas i Albert Botran i l'exdiputat Quim Arrufat.

Als retrets de les últimes jornades entre les dues formacions s'hi va sumar ahir un article de David Fernàndez, exdiputat de la CUP, on proposa cedir dos vots a favor de Mas a canvi d'un pla de xoc real. Aquest text, publicat a l'ARA, ha obert cert debat dins l'esquerra alternativa. Fonts de Convergència consultades assenyalen que l'article és un bon moviment de cara a la negociació, però altres dirigents consultats es mantenen escèptics, especialment quan comparen el text amb el discurs que va fer Fernàndez a Manresa, molt més bel·ligerant. Des de la CUP avisen que haver reprès les negociacions no depèn de l'article a l'ARA, perquè la reunió es va convocar abans que es fes públic.

Les noves trobades arriben poques hores abans que comenci una campanya electoral cap al 20-D marcada, en bona part, per l'absència d'acord sobiranista dos mesos després de les eleccions del 27-S.

stats