Política 07/02/2023

Junts s'oposa a tramitar els pressupostos: “És una esmena a la totalitat a Aragonès”

Albert Batet assegura que “Aragonès ha triat el tripartit”

2 min
El president de Junts al Parlament, Albert Batet, aquest dimecres.

BarcelonaJxCat presentarà una esmena a la totalitat als pressupostos del Govern. El partit de Laura Borràs ho ha anunciat aquest dimarts, com era previsible després de no haver aconseguit arribar a un acord pels comptes amb ERC. El seu posicionament contrari al fet que s'aprovin els comptes se suma al de la CUP, que dissabte ja va avançar que també presentaria una esmena a la totalitat al debat del 14 de febrer. Això no fa perillar la viabilitat dels comptes, que tenen el suport garantit dels socialistes i els comuns, però sí que certifica, una vegada més, la desunió al bloc independentista.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"És una esmena a la totalitat al president Aragonès", ha dit el president del grup parlamentari de la formació, Albert Batet, que ha insistit que els pressupostos no són "bons per a Catalunya" i, a més, el president "ha incomplert tots els acords de la seva investidura". "El president Aragonès ha triat el tripartit", ha sentenciat.

Batet ha especificat que ha estat el conjunt de l'executiva qui ha pres la decisió "per unanimitat", i que també s'ha comptat amb "unanimitat" al grup parlamentari. El diputat ha considerat que Aragonès no ha fet "cap esforç per mantenir la majoria independentista" mentre "ha fet totes les concessions possibles al PSC per aprovar els pressupostos". "Si hagués fet aquests gestos amb Junts fa uns mesos encara hi hauria un govern independentista fort", ha recalcat.

Per la seva banda, la diputada de la CUP Laia Estrada ha posat el focus en els comuns, a qui ha reclamat que es posin "al costat de la gent" i retirin el seu suport als pressupostos. Al seu entendre, els macroprojectes del Hard Rock, l'ampliació de l'aeroport del Prat o el Quart Cinturó "necessiten els vots" del partit lila per tirar endavant.

Votació definitiva el 10 de març

Junts ha fet l'anunci hores després que el Govern tornés a insistir una vegada més en boca de la seva portaveu, Patrícia Plaja, en demanar el seu suport. L'argument dels republicans és que els comptes ja inclouen prou propostes dels juntaires per poder sumar-hi el seu suport i, a més, van ser treballats en bona part per Jaume Giró quan ocupava la conselleria d'Economia. En roda de premsa aquest migdia, Plaja ha mantingut la "mà estesa" i el "desig" perquè els exsocis se sumin al PSC i a En Comú Podem per avalar els comptes. "Encara hi ha temps", ha dit, i ha assegurat que "si hi ha d'haver contactes hi seran".

Després del debat de totalitat del projecte de pressupostos, els comptes continuaran la tramitació en comissió, i els debats de totalitat de l'assignació per departaments es faran entre el 17 i el 23 de febrer. Un cop superats, la Comissió d'Economia i Hisenda aprovarà el dictamen el 3 de març i el ple farà el debat i les votacions finals el 10 de març, sempre que no se sol·liciti un dictamen al Consell de Garanties Estatutàries. Ciutadans –que també presentarà una esmena a la totalitat als comptes– ja ha avançat que ho està estudiant. Sigui com sigui, calen almenys dos grups o una desena part dels diputats de la cambra (135).

stats