Tribunals

El jutge investiga Cospedal i el seu marit per la Kitchen

La decisió coincideix amb la compareixença de l'exdirigent del PP i l'empresari López del Hierro a la comissió del Congrés

4 min
L'exsecretària general del PP María Dolores de Cospedal, en una imatge d'arxiu

MadridEl jutge que instrueix el cas Kitchen a l'Audiència Nacional, Manuel García Castellón, ha comunicat aquest dimecres que investiga l'ex secretària general del PP María Dolores de Cospedal i el seu marit, l'empresari Ignacio López del Hierro, just el dia que estaven citats a la comissió d'investigació del Congrés. En conèixer-se la imputació i amb la sospita que es negaria a respondre, els partits han acordat ajornar la compareixença de l'exnúmero 2 de Mariano Rajoy, però Cospedal ja havia arribat a la cambra baixa i s'ha queixat que ningú l'havia avisat. "Em sembla molt fort", ha dit als periodistes que l'han localitzat pels passadissos, i s'ha preguntat: "Per què m'han desconvocat? Quina tonteria". A continuació, ha acusat els promotors de la comissió de voler-la tenir "oberta durant cinc mesos perquè no es parli dels indults". "Això és el que volen", ha insistit.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Sense data per a la compareixença al Congrés, Cospedal donarà explicacions abans a l'Audiència Nacional. El magistrat ha citat a declarar l'exministra de Defensa el 29 de juny i l'endemà ho faran López del Hierro i també l'ex cap de gabinet de Cospedal, José Luis Ortiz. La Fiscalia havia sol·licitat que s'investigués aquestes tres persones el setembre del 2020, però el jutge va decidir només imputar l'exministre de l'Interior Jorge Fernández Díaz. Ara, però, hi ha accedit després d'haver escoltat 19 declaracions d'investigats i testimonis els últims mesos.

La decisió l'ha pres un cop vistes les noves anotacions localitzades en agendes de l'excomissari José Manuel Villarejo interceptades el 20 d'octubre de l'any passat en un escorcoll al seu domicili. Permeten "ubicar temporalment el naixement de l'anomenada operació Kitchen, que se situa l'11 de juliol de 2013", diu García Castellón. El jutge disposa en total de fins a 13 agendes que relaten fets des del 26 de març de 2007 fins el 5 de maig de 2016.

Interlocutòria del jutge del cas Kitchen

"Han de revisar-se amb cautela i des de la necessària comprovació de les diferents informacions recollides", avisa el magistrat, però veu indicis de la participació de Cospedal, López del Hierro i Ortiz en la suposada operació policial per sostreure material presumptament comprometedor per al PP i la seva direcció que tenia l'extresorer Luis Bárcenas. La interlocutòria del magistrat cita nombroses notes de Villarejo que evidencien la seva implicació i donen pistes sobre la seqüència de la trama. "Es detecta una cadena d'anotacions que permeten inferir la participació de la Sra. Cospedal i el Sr. López del Hierro en la captació de Sergio Ríos", diu el magistrat, en relació a qui va ser xòfer de la família Bárcenas i presumpte confident de la trama.

"Problemes" amb un informe de Morocho

El 29 d'abril del 2013 es reflecteix una anotació en què, al costat d'una entrada encapçalada per les sigles ORTI -en referència a Ortiz, ex cap de gabinet de Cospedal-, es pot llegir: "Avís de de problemes sobre l'últim informe de MOROC". En aquell moment, Manuel Morocho era el cap de la Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal (UDEF) de la Policia Nacional que investigava la Gürtel al jutjat d'instrucció 5 de l'Audiència Nacional. El 13 de maig Villarejo parla amb ILH [Ignacio López del Hierro] i la conclusió és: "Diu que MD [María Dolores de Cospedal] parlarà amb CHISCO [Francisco Martínez], secretari d'estat, i amb Oli [José Luis Olivera, excomissari], i si pot també amb mi. Molt decidit".

Deu dies després, el 23 de maig de 2013, Villarejo anota que CHISCO està "molt mosca per una gran esbroncada de COSPE". Més tard, hi ha diverses anotacions que responen a un nou tema: MOROCHO-LISBOA. El jutge recorda que en la seva compareixença com a testimoni, Morocho no va explicar res sobre un possible trasllat a la capital portuguesa, i ara el torna a citar perquè declari com a testimoni. En les seves últimes intervencions, tant al judici sobre la caixa B com a la comissió del cas Kitchen al Congrés, l'agent sí que va relatar que durant la investigació se'l va adscriure a la direcció adjunta operativa liderada per Eugenio Pino -també investigat-, però sense perdre les funcions a la UDEF. En la seva interlocutòria, el jutge també veu rellevant preguntar a Cospedal sobre aquestes qüestions.

L'11 de juliol és quan començaria estrictament l'operació per robar informació a l'extresorer del PP. "Xerrada de 45 minuts. Pla contra LB [Luis Bárcenas]. Interv. Comunicacions, escorcolls i citació de dona i fill", escriu Villarejo en una de les seves agendes, en relació a una conversa amb CHISCO [Martínez]. A continuació, en diverses notes es desprèn com López del Hierro, Cospedal i l'excap de seguretat de l'expresidenta manxega, Andrés Gómez Gordo, s'impliquen en la missió de captar Sergio Ríos. Primer a través de l'excomissari García Castaño, per bé que acaba sent el mateix Villarejo.

El silenci de López del Hierro

La imputació s'ha conegut quan s'estava desenvolupant la compareixença de López del Hierro a la cambra baixa. El marit de Cospedal ha llegit un text en què ha explicat que "per indicacions jurídiques" no contestaria cap pregunta, tot i expressar la seva "més absoluta consideració a la cambra". A preguntes del diputat d'Unides Podem Ismael Cortés, ha afirmat que no ha estat una "sorpresa" la imputació perquè ja s'havia publicat als mitjans de comunicació els últims dies.

López del Hierro ha dit que no es reconeix en les anotacions de Villarejo, però la resta de preguntes ha preferit no respondre-les. Sí que ho ha fet, en canvi, sobre qüestions vinculades a la seva activitat empresarial i que també han estat sota la lupa judicial. El portaveu d'ERC, Gabriel Rufián, ha posat sobre la taula un cas que el compareixent ha recordat que es va arxivar, i el diputat independentista ha subratllat que era "molt curiós" que no tingués problemes a respondre sobre tot allò que no tenia a veure amb la Kitchen. "Perquè era fals", se li ha escapat a López del Hierro. "Ah! Així que això altre no", ha replicat Rufián.

Lastra demana a Casado que "col·labori" amb la comissió

El PSOE no ha trigat a reaccionar a la imputació de Cospedal i la vicesecretària general del partit, Adriana Lastra, ha comparegut des d'Oviedo per afirmar que la corrupció al PP "és del passat i del present". En aquest sentit, ha recordat que l'exsecretària general de la formació conservadora va ser clau perquè Pablo Casado guanyés les primàries de l'any 2018 perquè va expressar-li el seu suport en la fase final del procés. Així, Lastra ha instat Casado a "donar la cara" i ha demanat que "col·labori" en la comissió d'investigació. Fonts socialistes no aclareixen si demanaran la seva compareixença i esperen que ell prengui "la iniciativa".

stats