Política 16/02/2015

Un jutge de Madrid obre diligències per decidir sobre la querella de Manos Limpias contra Monedero

En funció de les primeres investigacions, el jutge decidirà si tira endavant la querella del sindicat ultra

Ara / Europa Press
2 min
REGULARITZACIÓ 
 Monedero va cobrar 425.150 euros per assessorar governs llatinoamericans.

MadridEl jutge d'Instrucció número 45 de Madrid ha obert diligències per decidir si admet o no a tràmit la querella del sindicat ultra Manos Limpias contra el número tres de Podem, Juan Carlos Monedero, per suposats delictes societaris, contra la Hisenda Pública i falsedat documental, han informat fonts judicials. Les mateixes fonts han explicat a Europa Press que l'instructor haurà de demanar a Manos Limpias que presenti els seus poders i fiança per formar part de la causa. Un cop es realitzi aquest tràmit, haurà de decidir si tira endavant o no amb la investigació.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La querella es va presentar el passat 2 de febrer al Deganat dels Jutjats contra Monedero per la seva presumpta integració en organització criminal i delictes societaris, contra la Hisenda Pública i falsedat documental, com l'acusa el sindicat ultra. Segons el document judicial, Monedero constitueix un "peça fonamental en el repartiment de rols" de la productora de Pablo Iglesias, Associación Cultural Producciones con Mano Izquierda.

Estructura pròpia d'organitzacions criminals, segons el sindicat ultra Manos Limpias

La querella defensa que la productora té una estructura característica de les organitzacions criminals, atès que, a través d'ella, es facilita "la comissió reiterada de delictes" i compta amb un "repartiment diferenciat de funcions". Així, diuen, Monedero "era l'encarregat de gestionar les relacions institucionals, econòmiques i financeres d'aquesta associació sense ànim de lucre, exercint un paper de direcció, gestió i coordinació juntament amb altres col·laboradors".

Segons defensa el sindicat l'activitat de l'associació es caracteritza per "diverses i notòries irregularitats, com ara l'ocupació de treballadors sense figurar donats d'alta en el règim de la Seguretat Social, el pagament de comissions en diners B per prestacions de servei, la supressió de drets dels treballadors; l'abús de les condicions fiscals que caracteritzen una associació sense ànim de lucre, i l'obtenció de subvencions d'entitats i personalitats internacionals, de sospitós origen il·lícit, com són La República de Veneçuela i el Règim iranià".

La querella assegura Monedero i Iglesias "han ocultat i eludit" les seves corresponents obligacions tributàries i han transferit des d'aquesta associació a una altra anomenada Caja de Resistencia Motiva 2 Producciones, fundada pel número tres de Podem el 2013, "quantitats importants de diners procedents dels finançaments que percebien del govern iranià, veneçolà i Bolivià, de sospitosa procedència il·lícita", que xifren en 450.000 euros.

Manos Limpias també acusa Monedero d'efectuar "activitats professionals alienes al seu càrrec de professor de Ciències Polítiques, incomplint les seves obligacions com a tal, percebent retribucions econòmiques solapades per exercir activitats diferents i entre elles excloents".

stats