Política 13/05/2021

Un jutjat emet una ordre de detenció contra Laia Estrada tot i ser diputada

La diputada de la CUP, investigada per una manifestació del 2018, passa ara al TSJC per ser aforada

3 min
La diputada de la CUP al Parlament Laia Estrada en una roda de premsa..

El jutjat d'instrucció número 6 de Tarragona ha emès una ordre de detenció contra la diputada de la CUP Laia Estrada, malgrat ser diputada. El motiu és no haver comparegut voluntàriament quan se l'ha citat a declarar per una investigació de desordres públics per una protesta el 2018 pel consell de ministres a Barcelona. En declaracions als mitjans de comunicació davant del Parlament, Estrada ha assegurat que no hi va haver violència en la mobilització i ha exigit que s'aturi la repressió.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Com a diputada, Estrada és aforada i, per tant, ha de ser jutjada pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, que ja ha enviat la seva petició al jutjat de Tarragona per tal d'absorbir la causa de la diputada de la CUP en una peça separada. Tanmateix, abans de deixar d'instruir la causa i enviar-la a l'alt tribunal, el jutge ha emès una última resolució en què reclama la detenció de la diputada.

Ara bé, el fet que hagi emès una ordre de detenció xoca amb el reglament del Parlament i de l'Estatut d'Autonomia. El reglament recull que els diputats tenen "immunitat" en els termes que desenvolupa l'Estatut, que en l'article 57 afirma: "Durant llur mandat [els diputats] gaudeixen d'immunitat amb l'efecte concret que no poden ésser detinguts si no és en cas de delicte flagrant".

Estrada no ha volgut entrar en valorar aquesta qüestió i s'ha limitat a denunciar la situació: "Ara mateix estic exercint les meves funcions de diputada. Ara hi ha tants agents aquí –en al·lusió als Mossos d'Esquadra que hi ha a les portes del Parlament– que si em volen detenir ho poden fer ràpid", ha dit.

A parer de la cupaire, els fets pels quals se la investiga no tenen "transcendència penal", ja que segons ella només es va limitar a "desplaçar una tanca metàl·lica". A més, ha remarcat que fa ja dos anys i mig dels fets, recordant que va ser una mobilització a Tarragona –simultània en diversos punts del territori– per protestar contra la visita de Pedro Sánchez i tots els seus ministres a Barcelona. En aquella data, el context era tens: la Moncloa i la Generalitat entomaven el diàleg, els presos polítics de JxCat havien acabat la vaga de fam un dia abans i el judici de l'1 d'octubre estava a punt de començar.

Des de Twitter, Estrada ha disparat contra el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). "La causa està en mans del TSJC i des d'aquí s'ha mogut tot", afirma la diputada cupaire, malgrat que des del tribunal neguen que hi tinguin res a veure i recorden que la causa encara està en mans de la justícia ordinària. També ha apuntat contra els Mossos d'Esquadra: "Em detindran per negar-me a comparèixer en una causa fonamentada per atestats dels Mossos perquè no vull col·laborar amb una justícia que criminalitza la protesta i sempre ens persegueix a les mateixes". Per a la CUP, la Generalitat és responsable també del seu cas, així com la dels altres manifestants independentistes encausats en què hi ha present el Govern com a acusació.

¿I ara què? Segons la CUP, Estrada desenvoluparà amb normalitat la seva activitat després del ple del Parlament d'aquest dijous –tenia una presentació d'un llibre a Cardedeu– a l'espera de ser detinguda. Durant el ple, en una intervenció des del faristol, el diputat cupaire Xavier Pellicer ha admès que s'han fet "gestions" des dels partits de Govern per saber els detalls de l'ordre de detenció i ha reclamat que es faci el mateix amb la resta de militants que es trobin en una situació semblant a la d'Estrada.

Moviment de Borràs

Davant la situació, la presidenta del Parlament, Laura Borràs, ha decidit demanar una certificació oficial als serveis jurídics de la cambra segons la qual Laia Estrada és diputada i té immunitat. "L'article 22 del nostre reglament reconeix la immunitat. Estableix que durant llur mandat els diputats no poden ser detinguts si no és en cas de delicte flagrant", ha expressat Borràs a través de Twitter.

stats