Política 15/06/2018

JxCat afirma que els presos "no poden ser moneda de canvi en una negociació amb l'Estat" i en reclama l'alliberament

Pujol: "No podem convertir en mercaderia política la llibertat dels que haurien de ser lliures"

Núria Orriols
3 min
El portaveu adjunt de JxCat, Eduard Pujol

BarcelonaL'endemà que el jutge Pablo Llarena i el ministre d'Interior Fernando Grande-Marlaska protagonitzessin la polèmica sobre qui és competent per acostar els presos polítics, JxCat ha defugit reclamar-ne l'acostament per focalitzar la reivindicació en la seva llibertat. "No podem convertir en mercaderia política la llibertat dels que haurien de ser lliures", ha afirmat. Per al portaveu adjunt de JxCat, Eduard Pujol, els presos polítics "no poden ser moneda de canvi ni punt de partida d'una negociació amb l'Estat".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El portaveu adjunt de JxCat ha considerat que si l'independentisme entra a negociar l'"estatus" dels que estan a la presó "es dona per bo que s'estiguin a la presó". "El govern Sánchez ha d'oferir solucions de manera immediata, són ostatges polítics –ha sentenciat–. El nou govern espanyol ha de triar entre la justícia i la injustícia", ha afegit.

Aquest posicionament dista, però, del que ha mantingut fins ara ERC, soci de govern de Junts per Catalunya. Els republicans han reclamat l'acostament de "forma immediata" com a pas immediat del govern espanyol per abordar la qüestió catalana. Aquest divendres el president del Parlament, Roger Torrent, de fet, n'ha tornat a demanar l'acostament.

Ara bé, malgrat que políticament JxCat no vol entrar en el "joc" i "marc mental" de l'acostament dels presos perquè considera que desvia l'atenció sobre el que és "just i injust", Pujol ha admès que a nivell logístic per a les famílies és normal que els advocats ho puguin demanar.

Pujol ha afegit que si l'executiu de Pedro Sánchez no s'"arrisca" a negociar replicarà l'actitud del seu predecessor, Mariano Rajoy. "Tot passa per ser valent", ha afirmat, a més de titllar d'"espectacle grotesc" l'estira-i-arronsa entre el govern espanyol i el Tribunal Suprem.

La relació amb el PDECat de cara a les municipals

El mateix dia que el PDECat celebra la seva convenció municipal a Castelldefels per definir l'estratègia de cara als comicis de l'any que ve, JxCat s'ha mostrat favorable a fer "llistes transversals" als municipis malgrat que el partit està enllestint ja el seu procés intern de primàries per escollir tots els candidats. Pujol ha reivindicat la necessitat de "sumar" més enllà de la gent de partit i ha confiat que el PDECat farà les seves reflexions avui en aquest sentit. Fa unes setmanes, la direcció va anunciar la seva voluntat d'assumir la marca electoral de JxCat en les eleccions municipals.

Pujol ha defugit pronunciar-se sobre candidats concrets que han sigut escollits per primàries, com el de Neus Munté, la candidata del PDECat a l'alcaldia de Barcelona. "No entrarem en un joc de concrecions i noms, més d'una vegada [Munté] ha dit que participaria de qualsevol projecte amb voluntat de suma i de transformació", ha afirmat.

Satisfets per la denúncia del Parlament

Pujol ha valorat positivament la denúncia que aquest divendres ha presentat el president del Parlament, Roger Torrent, en representació de la cambra contra quatre magistrats del Tribunal Suprem per haver vetat les investidures de Jordi Sànchez, Jordi Turull i Carles Puigdemont –tot i que la investidura d'aquest últim va ser prohibida també pel Tribunal Constitucional–. "És la resposta a la persecució", ha afirmat Pujol.

"Davant l'excepcionalitat no ens podem quedar de braços plegats. Va ser una intromissió de la sobirania del Parlament" ha afirmat, i ha afegit que "qualsevol forma d'intercedir en la vida normal de la cambra mereix una resposta".

La CUP també ha vist amb bons ulls que Torrent enceti aquest procediment judicial, tot i que amb reserves. La diputada anticapitalista Natàlia Sànchez ha deixat clar que la "situació de vulneració de drets" no es resoldrà amb "jutges que són part", de manera que la batalla jurídica no és la "via principal". "La lluita s'ha de centrar en la recuperació de la sobirania dels espais que ens poden dotar de poder real i a través del carrer i el moviment popular", ha apuntat en roda de premsa des del Parlament. Sobre l'acostament dels presos, Sànchez ha anotat que "per descomptat" estan a favor de la mesura, però ha reclamat no perdre de vista que l'objectiu és el dret d'autodeterminació i que els afectats "mai no haurien d'haver entrat a la presó".

stats