Borràs reclama a ERC que el veto al PSC també s'apliqui al PSOE

JxCat apel·la a una victòria "folgada" per no dependre de la CUP ni del PDECat

i
Núria Orriols Guiu
2 min
La candidata de JxCat, Laura Borràs, a Torroja (Segarra)

Els partits independentistes han signat un compromís per no formar govern amb el PSC, i ara, la candidata de JxCat, Laura Borràs, vol que no només se circumscrigui a la Generalitat. Recordant els "tripartits" actuals d'ERC al Congrés dels Diputats i a l'Ajuntament de Barcelona ha apel·lat directament als republicans per instar-los a vetar el PSC i el PSOE a totes les institucions. "El principal revertiment dels pactes amb el 155 s'ha de fer a l'Estat", ha dit en una roda de premsa a Efe, ja que a parer seu "on fan més mal a Catalunya és a Madrid".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Encara que JxCat governa la Diputació de Barcelona amb el PSC, Borràs ha dit que té més incidència l'aliança d'ERC amb el PSOE que un "pacte local". "Quan ERC ha hagut de triar a Madrid entre el PSOE i JxCat, ha triat PSOE", ha lamentat. En tot cas, s'ha mostrat disposada a desfer el pacte de la Diputació de Barcelona –una aliança en la qual burxa Esquerra– si els republicans també es replantegen el seu suport al govern de Pedro Sánchez i acaba amb els pactes als ajuntaments on comparteixen executiu amb els socialistes. "Jo ofereixo revertir-ho tot, però no em trobo ningú a l'altra banda", ha lamentat.

La candidata de Junts, que ha aclarit que va signar el document contra el PSC dilluns a Lleida, ha qüestionat que no fos el candidat d'Esquerra, Pere Aragonès, qui signés el compromís de no governar a la Generalitat amb els socialistes. En lloc de l'actual vicepresident va ser el cap de campanya, Sergi Sabrià. "Ell deu saber per què ho delega a algú altre", ha dit, tot destacant que, en canvi, ella no ha tingut "cap problema" per fer-ho ella mateixa.

Fent gala de la seva oposició als pressupostos i a la investidura de Pedro Sánchez, ha demanat als votants independentistes que mirin la "coherència" de cada candidat a l'hora de votar: "Nosaltres mantenim que ni pactes ni acceptar els vots del 155 [...]. Els electors sabran en qui dipositar la confiança". Segons Borràs, Aragonès no li va respondre de manera clara el dia del debat de TV3 quan el va interpel·lar directament perquè es comprometés a no acceptar el suport extern del PSC després del 14-F.

Les aliances

A menys de tres dies de la cita a les urnes, Borràs ha reclamat una victòria "folgada" per no dependre ni de la CUP ni del PDECat en la pròxima legislatura. Així, ha apel·lat als independentistes perquè concentrin el vot en Junts: "Demano força per dependre de nosaltres mateixos". La candidata ha evitat respondre quin model de país li agrada més, si el del Partit Demòcrata o el dels cupaires –"prefereixo el de Junts", ha dit–, i ha reclamat "guanyar bé" i "amb força electoral" per fer un Govern "fort".

En aquest sentit, però, sí que ha criticat els cupaires, assegurant que en els moments de "més impacte nacional" no han estat partidaris, a parer seu, de la "unitat". Ha fet referència directa a la investidura fallida de Jordi Turull, el març del 2018, quan la CUP no va facilitar la seva elecció el dia abans d'anar a declarar al Tribunal Suprem i tornar a la presó.

stats