Política 09/03/2018

JxCat, ERC i la CUP crearan una comissió d'investigació sobre els atemptats jihadistes de l'agost

Volen incidir en les causes, la reacció institucional i l'anàlisi de possibles responsabilitats

Ara
1 min
Serveis d’emergències atenent els ferits a la Rambla, poc després de l’atropellament massiu del 17-A.

BarcelonaEls grups independentistes crearan una comissió d'investigació sobre els atemptats del 17 d'agost a la Rambla de Barcelona i a Cambrils. Aquest divendres JxCat, ERC i la CUP han registrat la proposta perquè sigui votada al ple del Parlament. La motivació -expliquen- és analitzar les causes de l'atropellament massiu, la reacció institucional i l'anàlisi de les possibles responsabilitats. Els tres grups tenen majoria parlamentària per forçar la creació de la comissió, que podria començar a funcionar fins i tot abans de la investidura si acaba ajornant-se.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

No és la primera vegada que s'intenta impulsar una investigació sobre els atemptats. Al Congrés de Diputats ho van intentar ERC i el PDECat, que volien conèixer quina relació hi havia entre el CNI i Abdelbaki es Satty, que era l'imam de Ripoll i un dels cervells de la cèl·lula jihadista, segons la policia. L'altre intent va ser de Ciutadans, que qüestionava el paper dels Mossos. Cap de les dues va prosperar.

Al Parlament, els tres grups independentistes plantegen analitzar els fets dels passats 17 i 18 d'agost i també els antecedents que van possibilitar la seva perpetració. També volen saber quines línies d'investigació van seguir els cossos policials, tant els Mossos com la policia espanyola; l'anàlisi de les possibles responsabilitats; l'estudi dels mecanismes institucionals de resposta als atemptats, i també l'examen de l'impacte del context socioeducatiu dels terroristes i el seu entorn en els atemptats.

stats