Política 22/11/2018

JxCat i ERC obren la porta a negociar amb els comuns una pujada de l'IRPF i una reforma fiscal verda

Voten en contra de l'increment de l'impost de successions a les herències altes

Anna Mascaró
2 min
Pla general del ple del Parlament, aquest matí

BarcelonaEn el marc de la votació d'una moció del PSC sobre política fiscal, Junts per Catalunya (JxCat) i ERC han obert la porta aquest dijous a una possible negociació dels pressupostos amb els grups que inclogui una reforma de l'IRPF que pesi més sobre les rendes més altes i un impost verd. Després que el diputat dels comuns David Cid hagi exigit als independentistes l'ampliació de l'impost de successions en herències altes, l'increment de l'IRPF per a rendes altes i una reforma fiscal verda com a condició per negociar els pressupostos, els dos grups han votat en contra de la primera opció però s'han abstingut en les altres dues, i han deixat així un marge per a la negociació amb els comuns. Així, tot i que havien presentat esmenes contra la referència a les rendes altes de la reforma de l'IRPF, els dos partits independentistes han optat en l'últim moment per abstenir-se.

"O ens posem a negociar seriosament en la reforma fiscal o no hi haurà acord", havia advertit Cid, i després d'això JxCat i ERC s'han abstingut en aquests dos punts, de manera que n'han facilitat l'aprovació. També la diputada del PSC Alícia Romero, que avui defensava la moció a la cambra, havia lamentat a JxCat i ERC que votessin amb el PP i Ciutadans en contra de l'increment dels imposts, la qual cosa han acabat fent només respecte al de successions. Dimarts passat Romero va obrir-se a negociar els pressupostos de la Generalitat amb els independentistes, després que el partit s'hagués mostrat reticent a fer-ho. Entre les condicions que imposaven els socialistes, hi havia uns comptes que s'ajustin a la "legalitat", que es reverteixin retallades i que es retornin les pagues extres als funcionaris abans del previst.

Apel·lar a ampliar el dèficit

En la mateixa moció, la cambra ha aprovat amb els vots a favor de JxCat, ERC, el PSC i els comuns (el PP, Cs i la CUP ho han fet en contra) instar els partits polítics catalans amb representació al Congrés a permetre el debat en lectura única al ple de la modificació de la llei d'estabilitat pressupostària per evitar el veto al sostre de dèficit del Congrés, així com traslladar als partits la "necessitat" de donar-hi suport per ampliar el límit de despesa.

En el cas de la llei d'estabilitat pressupostària, el Senat (on el PP té majoria absoluta) té dret de veto de l'objectiu de dèficit. És per això que el PSOE vol votar-la per lectura única al Congrés per poder-ne ampliar la xifra.

El Parlament també ha aprovat avui per unanimitat l'impuls de mecanismes de lluita contra el frau fiscal, així com l'aprovació del pla de prevenció i reducció del frau fiscal i de foment de les bones pràctiques tributàries per al període 2019-2022.

stats