JxCat manté que l'acord és possible i insta ERC a seguir negociant

Sànchez afirma que estudiaran cedir quatre diputats per a la investidura si ERC tanca un acord amb CUP i comuns

i
Gerard Pruna
3 min
Jordi Sànchez, secretari general del partit

BarcelonaEl secretari general de Junts per Catalunya, Jordi Sànchez, ha respost aquest dissabte a l'anunci d'ERC d'explorar la via del govern en solitari oferint mà estesa per continuar negociant un govern de coalició. Sense amagar la seva sorpresa per la compareixença del vicepresident del Govern i coordinador nacional dels republicans, Pere Aragonès, Sànchez ha assegurat que la seva formació continuarà treballant per arribar a un acord abans de la data límit del 26 de maig. "Falten 18 dies, però tenim un acord a tocar. No valen excuses. No és normal renunciar a la possibilitat d'un acord estratègic", ha avisat el dirigent de Junts, que ha negat que la seva formació vulgui imposar "tuteles" a Aragonès.

Tanmateix, si ERC manté la seva voluntat de governar en solitari, Sànchez ha assegurat que el seu partit estudiarà cedir quatre diputats per a la investidura d'Aragonès en el cas que els republicans arribin a un acord amb la CUP i els comuns. "Junts decidirà quina serà la seva posició en funció de l'acord que s'acabi establint amb ERC", ha avisat. Cal recordar que JxCat va anunciar recentment que sotmetria qualsevol decisió sobre la investidura a la votació de les bases. "No especularem amb les eleccions, però exigirem al pròxim Govern –en formem part o no– una seriositat, una transparència i sobretot una lleialtat a uns principis de govern que haurem de conèixer", ha dit.

En una intervenció per videoconferència des de la presó de Lledoners, Sànchez ha assegurat que fins ara les reunions entre JxCat i Esquerra "havien anat raonablement bé", per la qual cosa s'ha mostrat sorprès pel fet que els republicans hagin sortit aquest dissabte a oficialitzar la seva aposta per governar en solitari. "Ens hauria agradat que aquesta contundència que Aragonès ha mostrat fa una estona l'hagués tingut amb Pedro Sánchez després d'un any i mig sense respostes", ha etzibat, i ha subratllat que 13 diputats –els que té Esquerra al Congrés– no són prou per forçar a negociar "un Estat determinat a doblegar les aspiracions nacionals d'un país".

Tot i les discrepàncies, el secretari general de Junts ha subratllat reiteradament que el seu partit continua obert a dialogar per crear aquest govern. "És responsabilitat de tots els partits no malbaratar el 52% de vot independentista", ha defensat. Sànchez també ha volgut remarcar que no és cert que Junts vulgui posar "tuteles" a Aragonès, ni que el desacord entre els dos partits derivi del fet que Junts vol "una conselleria o una altra".

Duresa de Puigdemont: "No ens deixarem trepitjar"

Després de Jordi Sànchez ha sigut el torn de Carles Puigdemont, que ha pres la paraula des de Waterloo per cloure el congrés que Junts per Catalunya ha celebrat per designar la nova presidenta del consell nacional –Anna Erra– i el nou defensor de l'afiliat, Josep Pagès. En un to dur, Puigdemont ha reivindicat la importància de JxCat i la necessitat que sigui un partit fort perquè és una formació que "fa nosa" a molta gent. "Avui sabem amb més claredat que mai que la independència necessita que Junts existeixi i sigui rellevant. No ens deixarem faltar al respecte. No ens deixarem trepitjar", ha dit a mode d'avís a tots aquells que, ha afirmat, els han menystingut com a "força política o projecte estratègic". "No callarem davant dels que creuen que aquest país es pot governar bé, que pot atendre els problemes greus i urgents que té la nostra gent, o que pot ser un país de progrés permetent un dèficit fiscal de 160.000 milions d'euros, que són els que perdrem en els pròxims 10 anys si no som independents", ha subratllat.

Puigdemont, que ha demanat a les bases de Junts "unitat" i "empatia cap als dirigents del partit", ha erigit Junts com el partit de l'independentisme "efectiu", el "dels fets". El de l'independentisme que, ha dit, "no renuncia, ni fa càlcul partidista per anar guanyant eleccions autonòmiques ni fer governs de qui dia passa anys o càrrecs empeny". En aquest sentit, ha avisat que el seu partit "no ha vingut a fer política per ajornar la resposta a les necessitats de Catalunya", i ha avisat que l'experiència ha demostrat sobradament que "les necessitats de Catalunya no les resoldrà l'estat espanyol".

stats