Política 23/07/2019

JxCat governarà amb PSC i independents a Alpicat després que Cs es desmarqués de l'acord

ERC i la CUP critiquen el que qualifiquen de "pacte de la vergonya amb els del 155"

Acn
3 min
JxCat governarà amb PSC i independents a Alpicat després que Cs es desmarqués de l'acord

BarcelonaEl grup municipal Alpicat es Mou ha fet possible finalment un pacte de govern a l'Ajuntament d'Alpicat (Segrià) liderat per Joan Gilart, de Junts per Catalunya, amb el suport del PSC. Entre JxCat (5), Alpicat es Mou (2) i el PSC (1) sumen 8 dels 13 regidors. Aquest pacte a tres bandes s'ha fet efectiu al ple de cartipàs celebrat aquest dimarts al migdia, només quatre dies després de l'estira i arronsa amb Ciutadans (1). Mentre que el 19 de juliol, JxCat anunciava un acord de cartipàs amb el PSC i Cs a Alpicat (Segrià), només unes hores després, la direcció de Ciutadans a Barcelona enviava un comunicat per desmentir l'acord.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

ERC (3) i la CUP (1) han qualificat l'acord a l'Ajuntament d'Alpicat de ''pacte de la vergonya amb els del 155". El regidor de la CUP, Josep Cabré, ha criticat que incloure al govern municipal d'Alpicat una representant del 155 és "blanquejar els carcellers dels nostres presos polítics". En el mateix sentit s'ha pronunciat ERC, que ha lamentat que a Junts per Alpicat no li faci res governar amb el partit que "li fa la vida impossible al nostre president i al nostre país i amb els del 155 que van enviar a la presó els líders catalans", sense buscar alternatives de govern.

Per ERC, amb el suport d'Alpicat es Mou, Junts per Alpicat no necessitaven la regidora del PSC per aconseguir la majoria i critiquen que, tot i així, JxCat l'hagi mantingut al cartipàs. "Estan asseient a la taula qui representa el carceller i el repressor", han dit els republicans, i han preguntat a JxCat "com seran capaços amb aquesta decisió de mirar a la cara membres del seu partit que estan a la presó i a les seves famílies". La regidora del PSC, Teresa Mayoral, ha negat ser "cap carcellera" i ha defensat el diàleg. "Creiem que no hem de posar més llenya al foc i treballarem per Alpicat perquè hi hagi canvis", ha dit.

JxCat s'ha defensat de les acusacions argumentant que ja en campanya van dir que volien parlar amb tothom i que així ho han fet però que hi ha hagut grups "que no han estat per la labor". "Som conscients que tenim presos polítics", ha assegurat l'alcalde en una de les seves intervencions, una frase que ha arrencat les xiulades i queixes dels nombrosos ciutadans que omplien la sala de plens i que han assistit amb pancartes de suport als presos, contra el 155 i qualificant de traïdor l'alcalde Joan Gilart. "Hi ha qui ha tingut ganes de sumar i de fer poble", ha dit Gilart, i qui hi vulgui participar "l'escoltarem", ha afegit.

El regidor d'ERC a Alpicat, José Pocino, ha assegurat que JxCat no els va oferir res i ha dit que ells mai no formaran d'un govern "corrupte" ja que, segons ell, "fa vint anys que governa el mateix partit i hem d'obrir finestres i calaixos per acabar amb la corrupció que des de fa molts anys hi ha a Alpicat". Per l'alcalde, aquestes són acusacions "molt greus" i demana a Pocino que "no menteixi". Assegura que Esquerra no tenia cap voluntat de parlar i que l'únic que volien era l'alcaldia.

Tampoc s'ha lliurat de les crítiques el grup municipal d'Alpicat es Mou que, després de negociar amb ERC i la CUP per intentar un canvi a l'Ajuntament, ha acabat pactant amb JxCat, que governava fins ara, i el PSC. La regidora de Ciutadans, Cristina Latorre, que havia estat criticada per intentar entrar al govern amb JxCat i PSC, ha preguntat al portaveu d'Alpicat es Mou, Llorenç Besa, "qui és ara el traïdor" i l'ha acusat de pactar amb Junts per Alpicat per tenir una cadira a l'Ajuntament.

Besa, però, ha argumentat que des del seu grup municipal segueixen defensant el canvi però "des de dins" i ha afegit que haurien fet "el que calgués" per evitar que entressin al govern municipal "personatges" com la regidora de Ciutadans.

stats