Política 30/11/2019

JxCat se suma a les negociacions per a la investidura de Pedro Sánchez

Fonts de la formació expliquen que el PSOE els ha citat per dimarts que ve

Ot Serra
2 min
Lastra es reuneix amb Borràs i Nogueras / EFE

MadridEls equips negociadors del PSOE i ERC es reuniran per segon cop dimarts que ve al Congrés de Diputats. L'abstenció dels republicans és imprescindible per als socialistes en el seu intent de consolidar el govern de coalició que estan configurant amb Unides Podem. Però aquell mateix dimarts seran dues i no una les trobades que la portaveu socialista, Adriana Lastra, mantindrà amb els grups independentistes. Fonts de JxCat confirmen que han sigut citats pel PSOE a les 16 h per parlar de la investidura de Pedro Sánchez. De moment, els socialistes no confirmen la trobada.

Tot i que JxCat es va passar la campanya electoral del 10-N carregant contra Pedro Sánchez (i el líder del PSOE contra l'independentisme) i fins i tot la seva cap de llista, Laura Borràs, va signar a Lleida un compromís per no investir cap candidat dels "partits del 155", aquesta posició s'ha relaxat en les últimes setmanes. JxCat ha imposat diverses condicions als socialistes que, si es complissin, acostarien la formació a l'abstenció. El concurs dels seus 8 diputats es preveu menys rellevant que els 13 d'ERC, perquè el PSOE encara necessitaria altres suports.

Entre aquestes condicions n'hi ha de molt similars a les d'ERC –la taula de negociació n'és la més evident, tot i que JxCat insisteix que hi ha d'haver contacte entre els presidents de la Generalitat i de l'executiu espanyol–, però una de substancialment diferent. JxCat vol que el PSOE es comprometi a acceptar la necessitat d'una mediació internacional en el conflicte. Tot plegat, ho resumeixen dient que cal "tornar a Pedralbes", quan el PSOE va acceptar la figura d'un relator –no d'un mediador internacional– per seguir dialogant amb la Generalitat.

No serà la primera reunió entre les portaveus dels dos grups. El 13 de juny passat, abans de la primera investidura de Sánchez, Laura Borràs, acompanyada de Míriam Nogueras, i Adriana Lastra ja es van veure per explorar un possible acord que es va descartar després d'una única reunió.

stats