El nou Govern

ERC i JxCat s'enreden en l'últim tram de la negociació

Junts veu l'acord imminent i ERC replica que hi ha els esculls "del primer dia"

BarcelonaAquesta setmana va començar amb Esquerra anunciant un "punt d'inflexió" en les negociacions amb Junts per Catalunya –que Elsa Artadi va negar– i acaba, quatre dies després, a l'inrevés: amb un missatge d'optimisme per part de Jordi Sànchez (JxCat) sobre un acord imminent de legislatura i amb Esquerra molesta i assegurant que hi ha els mateixos "esculls" que al principi de les converses. Una mostra de percepcions diferents i d'intents de guanyar el relat públic que marca el tram final de les converses entre Esquerra i Junts, immersos en una guerra de nervis abans de tancar el pacte definitiu.

Inscriu-te a la newsletter Política en cinc llibres per Sant JordiUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aquest divendres, Jordi Sànchez ha ofert una roda de premsa a la seu del partit per assegurar que "en els propers dies" hi haurà un pacte, malgrat que ha admès que encara no hi ha tancades les carpetes clau de la negociació: no hi ha acord en la unitat estratègica a Madrid, ni sobre on ubicar la direcció estratègica del Procés ni tampoc en l'estructura del Govern. "Les converses avancen satisfactòriament, tenim un marc molt avançat; penso que els pròxims dies hi pot haver un acord", ha insistit Sànchez, que gaudia d'unes hores de permís penitenciari.

Cargando
No hay anuncios

Ben diferent ha sigut la versió d'Esquerra, que interpreta que JxCat ha anat de farol. La reacció dels republicans davant les declaracions de Sànchez ha sigut la de reclamar un acord "en hores" i exigir una trobada entre el secretari general de JxCat i el vicepresident, Pere Aragonès, aquest mateix divendres que no s'ha produït. Fonts republicanes han exposat el seu malestar per l'absència d'aquesta reunió al més alt nivell. Al matí la portaveu dels republicans, Marta Vilalta, ha considerat que les converses s'han "refredat" i ha apuntat que "una part de Junts" pot estar intentant forçar la repetició d'eleccions. En aquest sentit, ha advertit que ERC podria buscar una alternativa per investir Aragonès amb els comuns i la CUP, tot i que sense l'abstenció de JxCat la investidura de Pere Aragonès no tiraria endavant. Aragonès ha convocat d'urgència els mitjans aquest dissabte al matí per moure peça.

Segons Sànchez, si encara no s'ha tancat un acord és per una qüestió de "confiances", ja que les coses que queden per resoldre es poden superar amb "voluntat política". Quins són aquests desacords? L'abast de la coordinació entre els partits independentistes (fins a quin punt hi ha d'haver unitat al Congrés de Diputats), on ubicar aquest espai de debat –si en el Consell per la República o fora– i l'estructura del Govern.

Cargando
No hay anuncios

"Que ningú vulgui fer creure que volem imposar el que s'ha de fer a Madrid –ha expressat–, però creiem imprescindible una coordinació". La clau és quin abast li donen: mentre que Junts vol que es pacti tot el que té a veure amb l'autogovern (des dels pressupostos de l'Estat fins a una llei d'àmbit que afecti les competències), Esquerra vol autonomia com a formació en les qüestions sectorials i del dia a dia de govern.

El full de ruta que no arriba

L'altra qüestió espinosa és l'estratègia del Procés, més enllà de la taula del diàleg, i en quin fòrum comú s'ha de decidir. El secretari general de Junts ha mantingut que el lloc per discutir-ho "ha d'acabar" sent dins el Consell per la República (CxR). Junts no exigirà que la reforma del CxR per encabir-hi aquesta direcció estratègica (amb ERC, JxCat i la CUP i també l'ANC i Òmnium) es materialitzi abans de la investidura, però sí que reclama deixar per escrit ara que aquesta serà la fórmula escollida. Els republicans, però, mantenen els recels amb el Consell: Vilalta ha defensat un espai "més neutral" i que, "en tot cas, es coordini amb el Consell com a eina útil per internacionalitzar el Procés".

Cargando
No hay anuncios

"De la mateixa manera que nosaltres acceptem el diàleg, Esquerra ha d'acceptar que des del primer dia treballem per construir la solució al possible fracàs de la taula de negociació amb el govern espanyol. Ha d'acceptar també la confrontació intel·ligent", ha reclamat Sànchez, malgrat que no ha dit quina ha de ser l'alternativa per a ells. Ha descartat així tancar l'acord de govern abans de resoldre aquestes qüestions –una proposta que havia fet Esquerra–. "No hi ha cap motiu per deixar cap element estratègic al marge. Ni el Consell, ni què farem després si fracassa el diàleg ni la coordinació a Madrid. Hem de ser capaços d'abordar-ho en el seu conjunt", s'ha reafirmat.

Cargando
No hay anuncios

Estructura del Govern

Pel que fa a l'estructura del Govern, els dos partits estan d'acord que no serà un escull per arribar a un pacte, però el cert és que encara no hi han entrat a fons i mantenen les discrepàncies. Sànchez ha fet una proposta: "Estaríem en disposició de signar un acord de disseny del Govern com el del 2018. Agafem el típex i allà on posava Junts hi posem Esquerra i a l'inrevés". "Ho podríem tancar en hores", ha dit. De fet, aquest és el punt de partida de Junts en aquesta negociació, i que els republicans no compren. En l'anterior legislatura, Esquerra va aglutinar el 80% del pressupost amb les conselleries més socials i no estan disposats a cedir ara totes aquestes àrees a Junts.

Cargando
No hay anuncios

Aragonès ha fet una proposta de nou Govern: ha plantejat sumar una nova conselleria i fer-ne fins a catorze, a més d'unir Exteriors i Acció Climàtica –com va avançar l'ARA– i fer de Presidència una conselleria amb múltiples poders dotant-la de les Polítiques Digitals. Junts ja ha esmenat aquest plantejament i, entre altres coses, ha demanat a ERC mantenir les tretze conselleries actuals i unir Interior i Justícia –com també va explicar aquest diari. Els republicans han deixat aquest divendres sobre la taula de Junts la seva última proposta.

Cargando
No hay anuncios

Consulta a la militància i escenari del desacord

A banda de tancar les carpetes de negociació, abans de la investidura encara quedarà un tràmit: la consulta a la militància de Junts, que seria "binària". Malgrat que Esquerra veu aquest gest com un "risc" més que pot fer descarrilar la negociació, Sànchez ha considerat que no serà gaire diferent del criteri de la direcció del partit. En tot cas, ha avisat que si no hi hagués acord, la militància també s'hauria de pronunciar sobre què cal fer. Ha assegurat que "manté la paraula" d'evitar unes noves eleccions –ha dit que "no especularà" amb aquest escenari– i que Aragonès té les condicions sobre això, sense donar més detalls per ara.

Cargando
No hay anuncios