Aragonès tornarà a coincidir amb el rei dues vegades al Mobile World Congress

La Generalitat canvia definitivament de paradigma en les seves relacions amb la casa reial

2 min
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, aquest dimarts en la reunió del consell executiu.

BarcelonaEs confirma el nou paradigma en què s'ha instal·lat el Govern en les seves relacions amb la casa reial. Diumenge i dilluns, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, tornarà a coincidir en un acte amb el rei Felip VI. Serà, concretament, al sopar inaugural del Mobile World Congress –diumenge– o l'endemà a l'arrencada formal del saló. Ho ha explicat aquest dimarts la portaveu de l'executiu, Patrícia Plaja, en la roda de premsa posterior a la reunió del consell executiu. Queda, per tant, definitivament enrere l'etapa en què la Generalitat intentava evitar sistemàticament coincidir amb el monarca als actes.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El primer senyal que alguna cosa començava a canviar es va produir dimecres de la setmana passada. A les jornades del Cercle d'Economia organitzades a l'hotel W de Barcelona, Aragonès i el rei van tenir una breu trobada i un ràpid intercanvi de paraules. Aquell dia, Aragonès no es va quedar al sopar posterior. Tot i la fugacitat del moment, va suposar un gir respecte a l'anterior Govern, perquè Torra –i la resta de consellers, entre els quals el mateix Aragonès– evitaven tant com podien coincidir-hi.

La portaveu, Patrícia Plaja, ha tornat a defensar quin serà el criteri de la Generalitat aquesta legislatura: no anar als actes que convoqui la Casa del Rei, però assistir als que es considerin convenients malgrat que hi sigui Felip VI –com el Mobile–. "L'agenda de la casa reial no modificarà ni condicionarà tampoc l'agenda del govern de Catalunya", ha explicat. En definitiva, Govern i monarca començaran a coincidir amb més freqüència a partir d'ara, encara que les relacions continuïn tan fredes com sempre.

Indults i diàleg

Malgrat que la d'aquest dimarts ha sigut la primera reunió del consell executiu després que el govern espanyol hagi confirmat la concessió dels indults als presos polítics, la qüestió no ha protagonitzat la roda de premsa. El motiu és que la portaveu Plaja ha evitat aprofundir en les preguntes que hi ha hagut sobre el tema adduint que Aragonès, acompanyat del Govern, faria una compareixença específica sobre el tema aquesta mateixa tarda quan els indults siguin oficials. "Els indults no són el final de res, però sí el principi d'una nova etapa de diàleg", s'ha limitat a dir la portaveu. Sí que ha valorat molt positivament l'informe del Consell d'Europa que exigeix l'alliberament dels presos perquè té "força política" i "marca el camí per revertir la repressió".

I aquest diàleg que vol la Generalitat s'hauria d'inaugurar en dos temps: primer, amb una reunió a la Moncloa entre Aragonès i el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i després amb la reactivació de la taula de diàleg. Plaja ha admès que no hi ha cap data, malgrat que en el seu dia es van posar expectatives concretes sobre les dues cites. Tant Aragonès com Sánchez es van comprometre a veure's abans que s'acabés el mes de juny, i ERC fa setmanes que pressiona perquè la taula de diàleg sigui abans del mes d'agost. Però ara mateix no hi ha garanties per cap de les dues coses. "La data encara no està fixada. No vull especular", ha explicat la portaveu, que ha conclòs que la cita a la Moncloa podria ser cosa de dies o les setmanes.

stats