Aquest dimecres al matí: la data prevista perquè els presos polítics quedin en llibertat

La firma del rei, la publicació al BOE i l'ordre d'excarceració del Suprem: els tres passos que falten

2 min
Els presos polítics durant el judici del Procés al Tribunal Suprem

BarcelonaL'aprovació dels indults per part del consell de ministres aquest dimarts ha començat a fer córrer el rellotge per excarcerar els presos polítics. Els nou líders independentistes està previst que surtin de les presons de Lledoners, Wad-Ras i Puig de les Basses aquest dimecres al matí. L'efecte de la mesura de gràcia del govern espanyol, doncs, encara es pot demorar 24 hores, ja que abans hi ha un estricte procés que s'ha de seguir al peu de la lletra: primer, caldrà que el rei signi els indults -cosa que en principi ha fet aquesta mateixa tarda-, després que la decisió es publiqui al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) -previsiblement al d'aquest dimecres a les 7.30 h- i finalment que el Tribunal Suprem ordeni l'excarceració dels presos i el jutjat de vigilància penitenciària notifiqui la resolució als centres penitenciaris on compleixen condemna.

Quan els indults surtin publicats al BOE, l'alt tribunal no té un termini per emetre la resolució però la previsió és que no trigui. De fet, fonts penitenciàries consultades per l'ARA recorden que una demora en aquest sentit podria implicar també una vulneració de drets per als presos polítics, perquè implicaria endarrerir la seva posada en llibertat. Finalment, com que l'indult ha sigut parcial, el Suprem haurà de recalcular la majoria de penes perquè alguns dels presos (tots excepte Carme Forcadell, Jordi Sànchez, Jordi Cuixart, Joaquim Forn i Josep Rull) també estan condemnats per malversació de diners públics.

Amb tot, s'espera que la notificació del Suprem a les presons arribi aquest dimecres al matí, després que l'alt tribunal hagi rebut la comunicació oficial de la Moncloa que la mesura sortirà publicada al BOE -que també permetrà que s'elevin recursos-. Un cop l'ordre del Suprem sigui a les presons catalanes, els dirigents independentistes només hauran de firmar la resolució d'excarceració i quedaran en llibertat. Un dels primers passos dels dels exconsellers fora de les presons serà anar al Palau de la Generalitat i al Parlament de Catalunya, on el Govern i la presidenta de la cambra, Laura Borràs, estudien organitzar un acte de rebuda a cada una de les institucions.

Els permisos per Sant Joan, sense eficàcia

Encara que aquest dimecres sortiran de la presó de forma permanent, la majoria dels presos polítics havien demanat permisos a propòsit de la revetlla de Sant Joan, segons fonts penitenciàries consultades per l'ARA. En alguns dels casos es tractava d'una sortida de 24 hores, mentre que en uns altres s'allargava fins diumenge. Amb l'aprovació dels indults per part del govern espanyol i un procés d'excarceració que es preveu ràpid, el més probable és que els permisos no siguin necessaris perquè els presos polítics tornin a trepitjar el carrer.

stats