Aragonès i Felip VI: una salutació amb suspens

JxCat també acaba enviant algú al sopar amb el monarca: la consellera Victòria Alsina

3 min
El rei Felip VI i el president de la Generalitat, Pere Aragonès.

BarcelonaSopar d'estat a Barcelona amb presència del president sud-coreà, Moon Jae-in, i Felip VI, però en una de les terrasses exteriors de l'Hotel W, on se celebren les jornades del Cercle d'Economia, tothom està pendent d'una altra cosa. ¿Se saludaran el rei i el president de la Generalitat, Pere Aragonès? I més important encara: ¿ho faran davant de les càmeres? No és un detall menor, ja que la Generalitat, molesta pel paper del rei la tardor del 2017, fa tres anys que evita tant com pot coincidir amb el monarca en qualsevol acte públic. El president del Cercle, Javier Faus, un parell d'hores abans ja havia fet un espòiler: "T'agraeixo molt [president Aragonès] que puguis passar ni que sigui uns minuts a saludar el rei i el president de la República de Corea". Però no serà tan fàcil.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A l'exterior de l'hotel passen els minuts i el desenllaç es fa esperar. En el besamans al monarca, ni rastre del president català, ni tampoc de l'alcaldessa Ada Colau. En el besamans al coreà, tampoc. Salutacions amunt i salutacions avall, però allà només hi ha representants del govern espanyol, de l'exèrcit, del PP –Pablo Casado, que es cola a la foto oficial de l'acte– i de l'Íbex-35 –Ana Botín–. Fa gairebé una hora que ha començat, i amb el Mediterrani de testimoni i mitja platja de Sant Sebastià desallotjada –la seguretat reial hi obliga–, només un representant de la Generalitat ha saludat el rei i el president coreà, el major dels Mossos d'Esquadra, Josep Lluís Trapero. Ni rastre d'Aragonès.

S'acaben les salutacions i tothom comença a desfilar cap a l'interior. No hi haurà salutació, com a mínim a ulls de tothom. ¿Segur? És en aquest moment quan surt de l'interior de l'hotel el president català i es troba amb el rei. La pandèmia fa més fàcil que no hi hagi encaixada de mans i, segons testimonis presencials, tot queda en un breu intercanvi de paraules i una foto –a proposta del rei, segons la Generalitat– a càrrec de la casa reial. Amb suspens, però una salutació al capdavall. No serà una imatge fàcil de pair per a una part de l'independentisme, però Aragonès aprofita el moment per a una altra cosa. En la trobada amb el rei també hi ha el president coreà i, mitjançant una traductora que fa estona que no dona l'abast, li explica els llaços històrics de Catalunya amb Corea i les inversions que afecten els dos països.

Una assistència inesperada

Passada l'escena, Aragonès desfila cap a casa i no es queda al sopar. Un cosa és saludar i l'altra compartir taula. A dins, Colau evita la presidencial. No només l'independentisme està incòmode amb el monarca. En el seu discurs, el rei esquiva totes les controvèrsies possibles. Ni rastre d'aquelles paraules que va pronunciar el 3-O contra el projecte independentista i que són l'origen del distanciament de la Generalitat, que han fet que la salutació d'avui sigui el tema del dia. Tot queda en una referència del monarca a la "confluència i col·laboració" política a Espanya i, sobretot, moltes flors cap a Corea. Al sopar també hi ha presència del Govern. L'anunciada assistència de la consellera de Presidència, Laura Vilagrà, però també hi ha una sorpresa. Finalment, JxCat tindrà representació a la cita. No serà el vicepresident Jordi Puigneró, però sí la consellera d'Acció Exterior i Govern Obert, Victòria Alsina. Per primera vegada en tres anys, els dos partits de l'independentisme institucional participen al més alt nivell en un acte amb el monarca. ERC i JxCat, JxCat i ERC. Amb suspens, però hi ha un cert canvi de paradigma.

stats