Política 24/03/2016

JxSí acusa la CUP d’“excés de gesticulació”

Els anticapitalistes no retiraran la moció de ratificació del 9-N però s’obren a negociar esmenes

Sara González / Laia Vicens
3 min
La mesa del Parlament decidirà dimarts que ve si admet a tràmit la moció presentada per la CUP.

BarcelonaLes discrepàncies entre Junts pel Sí i la CUP sobrepassen ja l’àmbit social i s’han instal·lat també en la forma d’encarar la desconnexió amb l’estat espanyol. El grup majoritari al Parlament ha interpretat com un desafiament que el soci preferent del Govern hagi presentat una moció que exigeix el compliment de la declaració de ruptura del 9-N i demana desobeir el Tribunal Constitucional (TC), que va anul·lar el text. “Aquí hem vingut a construir un estat, no a gesticular”, va advertir aquest dimecres el president del grup parlamentari de Junts pel Sí, Jordi Turull, en una entrevista a l’agència Efe. Tot un toc d’atenció a la CUP, que en cap cas es planteja retirar la moció que, dimarts, la mesa del Parlament, on té majoria Junts pel Sí, haurà de decidir si admet o no a tràmit perquè se sotmeti a votació en el ple del 6 i 7 d’abril.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Les tensions en el si de l’independentisme són ja una evidència dos mesos i mig després de l’acord per investir Carles Puigdemont. Aleshores van posar sobre la taula un acord d’estabilitat que, perquè sigui una realitat, requereix la superació dels recels mutus. Però a hores d’ara els cupaires desconfien que el Govern segueixi compromès amb la totalitat del full de ruta de desconnexió que van votar el 9-N, quan Artur Mas era president en funcions, i per això busquen que el nou executiu refermi el seu compromís.

Turull va evitar pronunciar-se sobre si considera convenient que el text presentat per la CUP prosperi i arribi a debatre’s, però va defensar que la declaració del 9-N “ja està aprovada” i que segueix vigent el compromís “total i absolut” de Junts pel Sí de donar compliment al mandat democràtic de les eleccions del 27-S. Amb tot, va advertir que la CUP està pecant d’un “excés de gesticulació” en demanar unes mostres de desobediència que poden ser contraproduents i facilitar la feina a la fiscalia per actuar contra el procés sobiranista. La consigna és la que ja va llançar dimarts la portaveu del Govern, Neus Munté: “Ni obediència ni desobediència, intel·ligència”. Turull també va proclamar que tant els diputats de CDC com els d’ERC votaran en bloc i que, per tant, no tindrà efecte cap “intent de furgar” en les diferències dins de Junts pel Sí. De fet, en aquest cas, representants de les dues formacions s’han mostrat molestos amb l’actitud de la CUP, a qui acusen d’haver-se “saltat els acords”.

Els anticapitalistes, però, no pensen afluixar. No es plantegen retirar el text, tot i que sí que estan disposats a acordar canvis en el redactat i esmenes de Junts pel Sí si això afavoreix l’aprovació de la moció. Ara bé, insisteixen que no acceptaran canvis de fons i que no cediran en el seu clam per fer efectiva la desobediència al TC. Les tensions, que els dos grups hauran d’afrontar dimarts de la setmana que ve, arriben en un context en què l’executiu de Puigdemont no té assegurada l’aprovació dels pressupostos, que el mateix conseller d’Economia, Oriol Junqueras, ja va avisar que serien “injustos”. L’estabilitat del Govern està en joc.

La CUP replica a Turull que no gesticula: "Som acceleradors del procés"

La CUP ha respost Turull que el seu partit no posa en pràctica polítiques de gesticulació o de "cara a la galeria" sinó de "convenciment": "Som acceleradors del procés". Així ho ha dit el diputat de la CUP Joan Garriga 'Nana' en una entrevista a Radio 4. De fet, el diputat independentista ha fet una crida a "posar sobre la taula gestos inequívocs".

Garriga ha defensat que la moció del seu partit pugui ser debatuda i votada en el ple del Parlament i ha advertit Junts pel Sí -que té majoria a la Mesa- que no admetre-la a tràmit seria un "error" perquè la cambra catalana és el "lloc adequat" per debatre-la.

D'altra banda, el diputat ha reclamat "aprofitar adequadament" els divuit mesos que Junts pel Sí i la CUP van fixar per culminar el procés sobiranista, i ha recordat que aquests són els tempos per complir els acords subscrits.

stats