Cas Volhov
Política 29/09/2021

L'Audiència Nacional assumeix la causa contra Madí, Soler, Vendrell i Alay pel Tsunami Democràtic

La Fiscalia s'havia oposat al trasllat del cas per falta de "motivació fàctica i jurídica"

Joan Abel Yuste
2 min
Xavier Vendrell i Oriol Soler a la sortida de la Ciutat de la Justícia

BarcelonaL'Audiència de Barcelona ha donat llum verda a la decisió del jutge del cas Volhov d'enviar diversos membres que formaven part de l'estat major de l'1-O i altres de l'entorn de l'expresident Carles Puigdemont a l'Audiència Nacional. Segons la interlocutòria a la qual ha tingut accés l'agència Efe, David Madí, Oriol Soler, Xavier Vendrell, Josep Lluís Alay, Jaume Cabaní i Marta Molina estan encausats per suposadament formar part de l'"estructura organitzativa" de Tsunami Democràtic la tardor del 2019, que va organitzar les protestes més majoritàries contra la sentència de l'1-O, com ara l’ocupació de l'aeroport o el tall de l'AP-7.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tot i el rebuig de la Fiscalia, que s'havia oposat al trasllat de la causa afirmant que s'havien vulnerat els drets dels investigats, l'Audiència ha desestimat el recurs presentat per les defenses i, d'aquesta forma, serà l'Audiència Nacional qui jutjarà el cas. Davant la versió de la Fiscalia, que considerava que la decisió judicial no tenia la "més mínima motivació fàctica i jurídica", el tribunal ha considerat que hi ha "prou indicis" que algunes persones investigades "estarien integrades en l'estructura organitzativa de Tsunami Democràtic i haurien participat de manera principal en les activitats delictives organitzades i encaminades a la mobilització de la massa social independentista"

Els sis investigats, doncs, afrontaran ara una causa a l'Audiència Nacional sota l'acusació de terrorisme. Tots ells han denunciat en repetides ocasions la vulneració dels seus drets i de les garanties del procés judicial. Denuncien que, sense prou indicis, se'ls van punxar durant mesos els telèfons i se'ls van introduir micròfons al cotxe.

La sala ha descartat aquesta denúncia i defensa que el procés té totes les garanties i que, donades les "dimensions" de les activitats, "van requerir organització, planificació, jerarquia, ús de xarxes socials i aplicacions per a dispositius". Com que, segons l'Audiència, el delicte de terrorisme no només encabeix els membres de bandes armades, sinó "cooperadors o instigadors", considera que és l'Audiència Nacional, competent per jutjar aquest tipus de delictes, qui haurà de portar el cas.

stats