Eleccions a Madrid
Política17/04/2021

L’enèsima crisi de parella ERC-Junts i l’inici de l’assalt ayusista al poder

i
DAVID MIRÓ

Mentre a Catalunya l’independentisme continua perdut en el seu propi laberint de negociacions sense fi, a Madrid l’ayusisme es prepara per arrasar l’esquerra i convertir la capital en el contrapoder més important a Pedro Sánchez. Un contrapoder, per cert, que es nodriria també de l’extrema dreta.

Inscriu-te a la newsletter Política en cinc llibres per Sant JordiUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Divendres al migdia els negociadors de Junts i ERC van començar a rebre el missatge que a les 19 h hi havia reunió. No es veien les cares des de dimecres de la setmana anterior, tot i que s’havien intercanviat documents. Aquesta tardança va donar peu a múltiples especulacions. Per a uns, la poca pressa de Junts respon a una estratègia calculada per esgotar els terminis, posar nerviosa ERC i obligar-la a cedir a última hora. Per a uns altres, però, simplement es tracta de la prova fefaent del desori que regna a Junts, on, tot i que Jordi Sànchez porta el comandament de les negociacions, no hi ha una postura unitària sobre moltes qüestions.

Cargando
No hay anuncios

Que Junts és un partit en construcció és una obvietat. I que per sota del lideratge de Carles Puigdemont hi ha diversos sectors en disputa també. A grans trets se’n podrien distingir tres. En primer lloc, hi ha els legitimistes de l’1-O, amb Quim Torra i Laura Borràs com a principals exponents; en segon lloc, els puigdemontistes pragmàtics, on hi hauria des de Jordi Sànchez fins a Elsa Artadi, passant per Josep Rius, i, finalment, els més identificats amb la Convergència històrica, com ara els presos Josep Rull, Jordi Turull i Joaquim Forn o els consellers Damià Calvet i Miquel Sàmper. Sempre pot haver-hi outsiders fora d’aquests tres grups, però segur que al 80% de dirigents de Junts els podríem encabir en un grup o en un altre.

Mentrestant Madrid es prepara per a la batalla del 4-M, que cada cop va agafant un caràcter més dramàtic i amb més reminiscències del 1936. Per a la dreta es tracta de derrotar la dictadura ideològica de l’esquerra. I per a l’esquerra, de desbancar aquest trumpismecañí que representa Ayuso. Vist des de Catalunya, el resultat d’aquesta batalla pot tenir certa importància en allò que ara podríem qualificar de post-Procés. Si guanya l’esquerra (cosa improbable), Sánchez s’hauria deslliurat del contrapoder institucional més important de la dreta i d’una rival especialment perillosa (tot i que d’aquí dos anys tornarà a haver-hi eleccions). En aquest context li seria més fàcil fer passos per encarrilar el conflicte català i prendre decisions com la dels indults.

Cargando
No hay anuncios

Curiosament, una victòria de la dreta, i un govern PP-Vox, també pot beneficiar l’independentisme perquè allunya la possibilitat de qualsevol entesa amb Casado. Per què? Doncs perquè en el PP s’hauria imposat la línia dura, cosa que equival a no arribar a pactes amb el PSOE, per exemple per renovar el CGPJ. Això deixaria Sánchez només en mans dels aliats de la investidura, és a dir, d’ERC. De Cs, pobrets, no cal ni parlar-ne.

La investidura segueix bloquejada i dos mesos després del 14-F no hi ha nou acord per a un govern de coalició. No sembla casualitat que el bibliotecari del Parlament hagi escollit per exhibir a la vitrina els llibres Investiduras fallidas y Constitución ignota, d’Artemi Rallo, i la Guia per formar un govern de coalició, de Jordi Matas. Se’n va fer ressò a les xarxes el secretari cupaire de la mesa, Pau Juvillà.

Cargando
No hay anuncios

EL DETALL

Divendres es van reprendre les reunions entre JxCat i ERC després de més d’una setmana sense trobar-se. Ho van fer de forma telemàtica, a diferència d’altres ocasions en les quals la gran majoria dels negociadors han compartit sala i només un ha hagut de fer-ho a través de la videoconferència del mòbil: Jordi Sànchez segueix liderant les negociacions per part de JxCat encara que sigui des de Lledoners.