Política 06/05/2021

Gabilondo segueix els passos d'Iglesias i tampoc recollirà l'acta de diputat a Madrid

Dimiteix també el secretari general dels socialistes madrilenys, José Manuel Franco, pels mals resultats

2 min
El candidat socialista el 4-M, Ángel Gabilondo, ahir durant la nit electoral.

MadridSegon cap de llista el 4-M que no recollirà l'acta de diputat a l'Assemblea de Madrid. El secretari d'Organització del PSOE i ministre de Transports, José Luis Ábalos, ha anunciat que el seu candidat en les eleccions madrilenyes, Ángel Gabilondo, renuncia a seguir liderant la llista i després de sis anys deixarà la política madrilenya. La decisió coincideix amb l'ingrés de Gabilondo aquesta tarda en un hospital de la capital espanyola, el Ramón y Cajal, per una arítmia tot i que està "bé", segons han assenyalat fonts del seu entorn.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La derrota històrica dels socialistes també s'ha traduït en la renúncia del secretari general del PSOE madrileny (PSOE-M), José Manuel Franco, després de les pressions rebudes des de l'executiva del partit autonòmic. Ho ha confirmat també Ábalos en roda de premsa després de l'executiva federal a Ferraz, que li ha agraït els serveis prestats tot aquest temps -ha recordat que hi mantenen la plena confiança com a membre del govern, ja que és secretari d'Estat d'Esports-. Ara se situarà al capdavant del PSOE-M una gestora fins que se celebri un congrés ordinari a la tardor. No ha posat encara sobre la taula un substitut. Els socialistes tenen el repte de remuntar el partit després de perdre més d'un terç dels escons i quedar per darrere en vots de Més Madrid.

La Moncloa desvincula els resultats de la gestió de Sánchez

Amb aquestes dimissions, Pedro Sánchez busca moure peça per demostrar que el partit reacciona als mals resultats i intentar tallar de soca-rel les crítiques que els resultats del 4-M són una moció de censura a la gestió de la Moncloa. Lluny d'això, Ábalos ha insistit que no té res a veure i ha atribuït la derrota al context de la pandèmia.

Des de dimarts que Ferraz intenta desvincular de la derrota històrica la gestió del govern espanyol i culpar-ne l'estratègia de campanya del PP. La ministra portaveu i també titular d'Hisenda, María Jesús Montero, ha assenyalat aquest dijous des de Sevilla que "en absolut" els resultats obtinguts pel PSOE-M es deuen a la gestió del govern de coalició perquè "el que passa a Madrid es queda a Madrid". En canvi, veus socialistes del mateix govern espanyol admeten en privat que cal analitzar bé què ha fallat, i més tenint en compte que diferents ministres es van bolcar en la campanya.

En la mateixa línia, la vicepresidenta primera del govern espanyol, Carmen Calvo, ha culpat la pandèmia dels resultats el 4-M i els ha volgut desvincular també del 14-F, quan el PSC va ser primera força empatada en escons amb ERC, assegurant que a Catalunya no es va votar en clau de la pandèmia del coronavirus sinó independentista. Des de dimarts al vespre el president espanyol i líder socialista s'ha mantingut allunyat dels focus. El cert és que va fer un tuit en què felicitava Ayuso, però també li va recordar la "gran responsabilitat" que tenia per davant. Des de llavors la Moncloa també ha apujat el to contra l'independentisme, amb la incertesa de si aquest serà el camí a partir d'ara, tot i que depèn d'ERC per poder tenir estabilitat al Congrés.

stats