L’independentisme, Podem i Vox, els menys favorables a vacunar els nens contra el covid

També són els que més rebutgen l'obligatorietat de les vacunes

2 min
El CIS al voltant de la sisena onada del covid-19

BarcelonaImmersos de ple en una sisena onada de la pandèmia capitalitzada per la variant òmicron, les vacunes s'han demostrat el millor profilàctic per contenir la gravetat del virus. Més d'un 90% de la població espanyola ja s'ha vacunat i ara el principal debat passa per la necessitat d'una tercera dosi, que ja s'està subministrant als més grans de 40 anys, i per la vacunació dels nens de més de 5 anys. L'última enquesta sobre el covid-19, publicada ara fa uns dies pel Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS), apunta que la població és majoritàriament partidària tant d'una decisió com de l'altra, però mostra diferències rellevants, per exemple entre els votants dels diferents partits de l'arc parlamentari. Probablement per motius diferents, Vox, d'una banda, i l'independentisme i Podem, de l'altra, són els més reticents tant a la vacunació dels infants com a la necessitat de la tercera dosi i també a la possible obligatorietat de subministrar-la.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Creu que s'hauria d'obligar a vacunar del covid-19 els nens d'entre 5 i 11 anys?" És una de les preguntes que es formulen en aquesta enquesta específica sobre la pandèmia. En general, els votants del PP i del PSOE mostren un comportament molt similar en totes les respostes. Pel que fa a l'obligatorietat de la vacuna infantil, un 56% dels votants de tots dos partits hi estan d'acord. En discrepen la resta: els que més, els de la CUP i els de Junts, amb més d'un 70% d'opinions contràries. Un 54% dels votants de Vox i Podem rebutgen l'obligatorietat, i la xifra s'acosta també al 50% entre els d'ERC.

Són, si fa no fa, els mateixos resultats que s'obtenen quan es pregunta als enquestats que són pares si vacunarien els seus fills contra el virus. No hi ha gaires dubtes entre els votants del PSOE i del PP, on l'acceptació frega el 90%, però el percentatge ja es redueix al 70% quan es pregunta als de Podem i Vox i encara per més als d'ERC i Junts, tot i que el reduït nombre de respostes (també a la CUP) fa que els seus percentatges no siguin estadísticament significatius.

Tercera dosi

A principis de l'any passat es va apuntar que caldrien dues dosis de la vacuna perquè la protecció fos efectiva (una en el cas de Janssen), però ara tothom coincideix que n'han de ser tres, i a Israel fins i tot s'ha començat a administrar la quarta. El 90% dels votants del PP, el PSOE, Cs i també ERC són partidaris de posar-se-la. Els de Junts tenen més dubtes, i el percentatge se situa al voltant del 80%, una mica per sobre dels de Vox i Podem (77%) i dels de la CUP (62%).

Malgrat la variació dels percentatges en funció de l'afiliació política, el que també demostra l'enquesta és el reduït nombre d'antivacunes. Només el 3% dels 2.500 entrevistats afirmen que no tenen cap intenció de vacunar-se, i d'aquests la meitat diuen que no ho faran o bé perquè no se'n refien o bé perquè temen els efectes secundaris que els puguin provocar.

stats