Política 10/11/2017

De Ramon Espadaler a Carlos Jiménez Villarejo, Victòria Camps o Jordi Hereu: les novetats a la llista del PSC per al 21-D

El vicepresident de Societat Civil Catalana, Álex Ramos, a la candidatura per Barcelona

Marc Toro
3 min
L'exfiscal anticorrupció Carlos Jiménez Villarejo tancarà la llista del PSC per Barcelona el 21-D

BarcelonaEl PSC ja té llistes electorals per a les eleccions del 21-D. El consell nacional del partit aprovarà aquest divendres les candidatures a les quatre circumscripcions catalanes, que combinen el continuisme amb la incorporació d'independents i membres d'Units per Avançar, la formació hereva d'Unió. L'objectiu dels socialistes, tal com ha afirmat el líder i candidat del partit, Miquel Iceta, és aglutinar tot el catalanisme pragmàtic que s'oposa a la independència i que aposta per un acord amb l'Estat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Entre les novetats més destacades a les llistes hi ha l'exlíder d'Unió Ramon Espadaler (número 3 per Barcelona), que anirà darrere de l'actual portaveu al Parlament, Eva Granados; com a número 4, el seguirà l'activista feminista i fundadora de Federalistes d'Esquerres Beatriz Silva.

L'exfiscal d'Anticorrupció i exeurodiputat de Podem Carlos Jiménez Villarejo i la filòsofa de Federalistes d'Esquerres Victòria Camps ocuparan simbòlicament l'últim i el penúltim lloc de la candidatura de Barcelona, respectivament. I just abans, en el número 83, hi haurà l'exalcalde de Barcelona Jordi Hereu, a set posicions de la històrica Núria Gispert i a vuit posicions del vicepresident de Societat Civil Catalana, Álex Ramos. Entre els membres d'Units per Avançar, també destaca el nom del professor d'Esade Carlos Losada (79 per Barcelona).

La gran novetat del dia ha sigut la incorporació de Jiménez Villarejo, anunciada a Twitter per Iceta. Hores després, en la seva intervenció al consell nacional, ha afegit que és un "honor" comptar amb "un home d'esquerres que en moments diferents ha estat en un o altre partit però que mai ha abandonat el combat per la justícia i la igualtat". Villarejo es va desvincular fa poc més d'un any de Podem, després que la formació lila refusés donar suport al llavors candidat socialista a la investidura, Pedro Sánchez. Abans l'exfiscal ja havia participat en la llista d'ICV-EUiA, llista que havia tancat per a les eleccions del 2006.

També s'ha conegut aquest divendres el nom de Beatriz Silva, que respon a la voluntat del partit d'incloure en posicions de sortida una dona pròxima a ICV. Nascuda a Xile el 1969 i fundadora i vocal de Federalistes d'Esquerres, és també vicepresidenta del Moviment Democràtic de Dones a Catalunya, fundat durant la dictadura franquista. El nou fitxatge dels socialistes per al 21-D destaca també per la seva trajectòria en la lluita pels drets de la infància a través de la Federació d'Entitats d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (Fedaia).

Ferran Pedret, Alícia Romero, Jordi Terrades, Assumpta Escarp, David Pérez o Esther Niubó són alguns dels noms del PSC que es mantenen a la part alta de la llista per Barcelona. El partit ha valorat la "bona feina· de tots ells", segons fonts socialistes. Els alcaldes de Lleida i Tarragona, Àngel Ros i Josep Fèlix Ballesteros, tancaran les llistes del PSC a les circumscripcions de Lleida i Tarragona, respectivament.

"Qui és capaç de reunir en una mateixa candidatura Carlos Jiménez Villarejo i Ramon Espadaler? Miquel Iceta!", ha presumit el candidat del PSC en la seva intervenció davant del partit, i ha afegit: "Quan gent tan diferent és capaç de coincidir que en un moment excepcional han de fer un pas com aquest, és que el moment és realment excepcional i també que algun mèrit col·lectiu ens hem guanyat".

"Ens presentem a les eleccions com a PSC, sense disfresses"

Després de les crítiques que ha rebut el PSC per la seva aliança amb Units per Avançar, Iceta ha volgut tornar a defensar aquest acord. En aquest sentit, ha assegurat que al 21-D els socialistes s'hi presenten "com a PSC, orgullosos del PSC, les seves sigles i la seva història, sense disfresses, sense necessitat de canviar de vestit ni d'operacions de transformisme. I ho farem amb el nostre programa, que no canviarem per res ni per ningú. Som el que som i qui ens voti sap que està votant un partit socialista que vol justícia social, reducció de les desigualtats i progrés social. No som res més, però volem estendre la mà als que vulguin caminar amb nosaltres", ha dit.

I encara ha afegit: "Tenim el dret de deixar sense representació de catalanistes que volen sumar? No. A les llistes s'hi incorporaran persones molt diverses, i saben que poden fer-ho perquè el PSC és un partit obert, generós i que va néixer de confluències molt diverses".

En un discurs amb to de míting, Iceta ha posat sobre la taula tres pactes per a Catalunya. El primer, un pacte pel creixement: "El país no es pot resignar a perdre pistonada" ni a la marxa d'empreses, ha dit. El segon, un pacte per la igualtat "entre homes i dones i tots els ciutadans [...], que asseguri la plena llibertat". I, finalment, un pacte d'estat per a Catalunya: "Volem una Catalunya millor en una Espanya diferent i en una Europa unida". "A mi no m'atura ningú. No només de cara al 21-D, sinó molt mes enllà", ha conclòs.

stats