Política 19/04/2018

L’alcalde de Ginebra ofereix Suïssa per mediar

Rémy Pagani es troba amb Torrent i defensa una solució “política” i “diàleg”

Marc Toro
2 min
L'alcalde de Ginebra ofereix la seva ciutat per a mediar entre Catalunya i Espanya

BarcelonaEl viatge a Suïssa del president del Parlament, Roger Torrent, va donar ahir els primers fruits visibles. L’alcalde de Ginebra, Rémy Pagani, va oferir la seva ciutat i el país sencer per mediar entre Catalunya i l’Estat. “Suïssa i Ginebra en particular resten a disposició de les dues parts per intentar trobar un acord”, va dir Pagani després d’una reunió de poc més de mitja hora amb Torrent. L’alcalde va destacar la necessitat que la sortida del conflicte passi per una solució “política” i un “veritable diàleg” entre Catalunya i el govern espanyol.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

“Hi ha solució. Aquí, a Suïssa, hi ha per exemple quatre llengües, i vivim tots junts correctament, més que correctament. No sé per què Espanya no pot fer el mateix”, va lamentar Pagani, que es va comprometre a traslladar la seva oferta de mediació a l’ambaixador espanyol a Suïssa, amb qui té una reunió prevista la setmana vinent. La seva intenció és que el missatge arribi “als representants del govern a Madrid”.

Torrent va dir que la proposta “s’ha de treballar”, però va deixar clar que és positiva: “Agraïm moltíssim l’oferiment de l’alcalde, l’apreciem molt. És un posicionament polític molt important”, va dir, convençut que això demostra que el cas català “és un repte per a tot Europa”. “Per això reclamem el monitoratge de la situació. A escala europea s’han de defensar els principis que estan en risc a l’Estat. No és una qüestió interna catalana [...], és europea. I per això demanem més implicació”, va insistir.

Torrent, de fet, va destacar que el seu viatge a Suïssa –que va començar dimecres i s’acabava ahir– ha servit per “obrir vies i canals de diàleg i contacte que ara estaran oberts”. “Esperem que això es tradueixi en una defensa irrenunciable dels drets i llibertats a Catalunya”, va sentenciar. La major part de les trobades que ha tingut el president de la cambra a Suïssa han sigut discretes o fins i tot secretes. Sense donar cap nom, fonts del seu equip van explicar ahir que s’ha reunit amb diversos relators independents de l’ONU, a qui ha explicat la seva visió sobre la situació política a Catalunya i els ha traslladat la seva preocupació per la vulneració de drets fonamentals que assegura que pateixen els catalans i el Parlament.

Aquest mateix missatge el va compartir també ahir amb el representant permanent de l’Organització Internacional de la Francofonia a les Nacions Unides, Henri Eli Monceau, a qui va traslladar la necessitat de “donar sortida política als conflictes polítics”. Tot i l’agenda atapeïda, Torrent va aprofitar dimecres a la nit per trobar-se amb catalans residents a Suïssa.

stats