Política 29/05/2018

Lambán diu que Torra és "un feixista" i que cap constitucionalista "hauria de seure ni un minut" amb independentistes

Borrell: "És injust per a Le Pen que es compari el president amb ella"

Ara
3 min
Lambán diu que Torra és "un feixista" i que cap constitucionalista "hauria de seure un minut" amb independentistes

MadridEl president de l'Aragó, el socialista Javier Lambán, considera que el nou president de la Generalitat, Joaquim Torra, és "un feixista" i cap constitucionalista "hauria de seure ni un minut" a parlar amb els que l'han escollit. "Per raons d'higiene política i democràtica i fins i tot moral, perquè aquests senyors acaben de votar com a president de la Generalitat un feixista, un constitucionalista espanyol no hauria de seure ni un minut a parlar amb els independentistes catalans", ha afirmat. En una entrevista a la Cope, Lambán rebatia així el fet que el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, no hagi parlat encara amb cap partit independentista sobre la moció de censura contra Rajoy, iniciativa que tant ERC com el PDECat han dit que avalaran.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Espanya necessita un govern, que no pot ser del PP perquè, al meu entendre, està abrasat. La primera tasca és una actitud totalment ferma davant de l'independentisme català i per la unitat d'Espanya. I per descomptat, si amb algú no ho combatrem és amb els independentistes catalans, així que, amb ells, ni parlar-hi ni una sola paraula", ha sentenciat. De fet, Lambán diu que a hores d'ara no s'imagina Pedro Sánchez "incorrent en cap tipus d'"aventura'" amb l'independentisme català, perquè "ell sempre ha dit que no governaria a qualsevol preu" i "ha estat ferm a l'hora de defensar la Constitució i l'aplicació del 155", i això demostra "coherència".

"El que tinc clar és que a l'Aragó necessitem com més aviat millor un govern estable, constitucionalista, que s'oposi amb fermesa a l'independentisme català, fins i tot amb més fermesa de la que ha exercit l'Estat fins ara, que combati la política lingüística de comunicació de la Generalitat, que combati Torra i Puigdemont i aquests senyors que són al Congrés dels Diputats especulant amb la seva posició", ha afegit.

Sobre la moció en si i el dia després –en cas que prosperi–, Lambán destaca que Sánchez "ha fet un plantejament valent que no deixa de tenir riscos", el més gran dels quals és, a parer seu, que "una vegada esgotat i inhabilitat el PP per governar, no hi ha a la cambra cap possibilitat real ni mínimament dotada de coherència per a una majoria alternativa". No obstant això, tot i que considera que "no seria raonable que un partit amb 84 diputats presentés una moció de censura" en altres circumstàncies, defensa que ara sí que "calia fer aquest pas". "Tard o d'hora, i crec que més aviat d'hora, haurem d'anar a les urnes, però davant de la inacció de Rajoy calia prendre decisions, i qui ho havia de fer era el PSOE de Pedro Sánchez".

L'exministre socialista i expresident del Parlament Europeu, Josep Borrell, considera "injusta" per a la líder del Front Nacional de França, Marine Le Pen, la comparació amb Joaquim Torra que fa el PSOE per denunciar la seva "xenofòbia", ja que entén que, amb l'historial 'tuiter', el nou president de la Generalitat ni tan sols podria anar a les llistes de la ultradretana francesa. En una entrevista a Antena 3, ha argumentat que Le Pen va expulsar de les seves llistes electorals alguns candidats per escriure "tuits denigrants" sobre una part de la població francesa, cosa que ella va veure "incompatible i inacceptable".

Per això Borrell sosté que Torra, amb els tuits en què insulta els espanyols, "ni tan sols podria estar a la llista electoral de Le Pen a França". "Aquesta és la realitat", ha sentenciat. Per a Borrell, els independentistes catalans "estan convençuts" que l'expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont, exiliat a Alemanya, continua sent "el líder legítim" i que "cap jutge té la capacitat sobre la realitat política a Catalunya". "Hi ha coses que el sentit comú demostra que no són veritat", ha subratllat.

En aquest sentit, l'exministre socialista ha ironitzat amb el llibre escrit per Torra, que no recomana, perquè el president de la Generalitat assegura que Catalunya "és una colònia" i "està ocupada militarment" i crida a provocar una situació "insostenible" que obligui la comunitat internacional a intervenir. A parer seu, Catalunya s'acosta a "l'enfrontament social" i ha avisat que aquesta situació "de combat cívic" pot degenerar fins a provocar un "incident greu". Considera, en aquest context, que les presons preventives dels polítics independentistes "tampoc no ajuden gens a crear un clima de diàleg".

stats