Política 30/08/2016

L'ambigüitat de Sánchez dóna ales a les veus que reclamen buscar una alternativa a Rajoy

Sáenz de Santamaría llança l'última invitació al PSOE: "Espanya necessita un govern ja"

M.f.f.
2 min
Pablo Iglesias ha presidit aquest dimarts la reunió del grup d'Units Podem al Congrés. EFE

MadridEl Congrés dels Diputats bull aquesta setmana pensant ja en el nou escenari que s'obrirà després del fracàs de la investidura de Mariano Rajoy. A poques hores perquè comenci el debat (a les 16 h), amb el discurs en solitari del líder popular, tots els ulls estan posats en la possibilitat de bastir una alternativa a Rajoy a partir del dia 2 de setembre, quan previsiblement el president del govern espanyol en funcions fracassi en la segona votació del debat d'investidura.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'ambigüitat del líder socialista, Pedro Sánchez, sobre si es presentarà com a alternativa dóna esperances a Units Podem, que des del juliol insisteix que no hi ha només dues opcions sobre la taula -un govern del PP o terceres eleccions- com insisteix la Moncloa.

L'alternativa d'un pacte PSOE-Units Podem-Ciutadans (C's) torna a ser sobre la taula amb l'augment de les adhesions a favor d'un manifest per un "govern de progrés". La formació morada, però, insisteix que el partit taronja no és un bon company de viatge i que s'ha d'intentar amb el PDC -l'antiga convergència- i el PNB, un cop passin les eleccions basques i la moció de confiança de Carles Puigdemont al Parlament. Esquerra ja ha deixat clar que votarà 'no' si no hi ha un referèndum sobre la taula.

Mentrestant, Rajoy enllesteix els últims detalls del seu discurs, en què insistirà en la urgència per formar govern. La vicepresidenta del govern espanyol en funcions, Soraya Sáenz de Santamaría, ha demanat a Sánchez un "moment de reflexió perquè no s'exclogui i deixi governar a qui ha estat escollit". "S'està en política per dialogar, servir, treballar, i hi anem amb aquests ànims", ha afegit.

Units Podem busca una alternativa

El líder de Podem, Pablo Iglesias, ha donat a entendre aquest dimarts que ha parlat amb Pedro Sánchez sobre la possibilitat d'abordar l'escenari polític que s'obre després del previsible fracàs de la investidura de Rajoy. Tot i que el PSOE ho va negar a mitjans d'acord, Iglesias avui ho ha tornat a suggerir. "Si el PSOE vota no a Rajoy, a partir del dia següent cal posar-se a treballar, perquè no fer-ho és apostar directament per les terceres eleccions", ha dit Iglesias durant la reunió del grup d'Units Podem al Congrés.

El PSOE manté l'ambigüitat

Els socialistes han replicat a Podem que si no hi ha govern és perquè ell "no va voler" el març passat quan es va presentar amb el suport de C's. Mentrestant augmenten les veus per celebrar un comitè federal perquè el PSOE revisi la seva posició. Avui ho ha dit més clar el president extremeny, Guillermo Fernández Vara. "Espanya necessita tenir un govern i si tu no pots fer-ho, has de deixar a algú que ho faci", ha dit sense mencionar l'abstenció.

stats