Partits polítics

Lastra plega com a número dos del PSOE i aplana la remodelació de la cúpula

La diputada socialista, que està embarassada, argumenta la decisió per motius "personals" i necessitat de "repòs"

4 min
La diputada del PSOE, Adriana Lastra, aquest dimarts al ple del Congrés dels Diputats.

MadridAdriana Lastra dimiteix com a vice secretària general del PSOE. La fins ara número dos dels socialistes ha anunciat aquest dilluns en un comunicat que deixa el càrrec per motius personals. "En els últims mesos s'han produït canvis importants en la meva vida personal que m'exigeixen tranquil·litat i repòs i que, en les dues últimes setmanes, m'han obligat a agafar una baixa laboral que es prolongarà un temps", ha explicat la diputada socialista al Congrés, que està embarassada. Al partit emmarquen la dimissió en una decisió estrictament personal de Lastra, però el cert és que la seva renúncia arriba després dels mals resultats del PSOE a les eleccions andaluses i tot just quan els socialistes es plantejaven una renovació de la cúpula com a revulsiu per encarar l'últim tram de la legislatura a l'Estat i afrontar la campanya per a les eleccions autonòmiques i municipals de l'any que ve.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El PSOE va quedar tocat després de la patacada del 19 de juny a Andalusia i les especulacions sobre si el president espanyol i secretari general del partit, Pedro Sánchez, faria canvis a la direcció havien anat creixent en les últimes setmanes. El resultat del debat de política general de la setmana passada, d'on el líder socialista va sortir reforçat, va aplacar els rumors. Però amb la dimissió de Lastra tot indica que Sánchez haurà de moure peça, encara que ja sigui després de l'estiu. Tot i que també hi hauria la possibilitat d'eliminar el càrrec de vice secretari general, tal com apunten algunes fonts a l'agència Efe, Sánchez haurà de prendre una decisió sobre com vol que quedi configurada la seva direcció de cara als pròxims mesos: si nomena un nou número dos, deixa el pilot del partit en mans de l'actual secretari d'organització, Santos Cerdán, o fa una remodelació més àmplia de la cúpula.

Mà dreta de Sánchez

Lastra ha sigut una de les persones de més confiança de Pedro Sánchez, i ha estat al seu costat des de l'inici. De fet, segons ha explicat la fins ara número dos del partit en el comunicat emès aquest matí, ja "fa dies" que va traslladar al líder socialista la seva decisió d'abandonar el càrrec a la direcció. Després de fer pública la decisió, Pedro Sánchez ha fet un tuit en què li ha agraït el seu "compromís i entrega". "Seguirem treballant junts", ha conclòs. La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, ha posat en valor la tasca de Lastra al capdavant del PSOE, així com la ministra portaveu, Isabel Rodríguez, que ha assegurat que el pas enrere de la fins ara número dos dels socialistes obeeix a "raons exclusivament personals".

Lastra va ser elegida vicesecretària general del partit l'any 2017 i va revalidar el càrrec en el congrés que els socialistes van celebrar l'octubre de l'any passat a València. Abans havia estat portaveu del PSOE a la cambra baixa: va ser nomenada després que el 2018 tirés endavant la moció de censura contra l'expresident popular Mariano Rajoy, amb la qual Sánchez arribés a la Moncloa. En aquell moment, la diputada ja havia coordinat la campanya del líder socialista a les primàries del PSOE del 2017, quan es va imposar a la llavors presidenta andalusa, Susana Díaz, guanyant el pols a l'aparell del partit.

Del càrrec de portaveu dels socialistes al Congrés Lastra va ser rellevada fa gairebé un any, el setembre de l'any passat, quan la va substituir el diputat Héctor Gómez. L'objectiu era que Lastra se centrés en comandar la vida orgànica del partit. La tasca la compartia amb el secretari d'organització, Santos Cerdán, que era de facto el número tres de la formació i amb qui mantenien una pugna soterrada. Cerdán va substituir al càrrec ara fa un any l'exministre José Luis Ábalos després que Sánchez fes una remodelació de govern que va tenir la seva rèplica en el partit.

La interlocució amb ERC i Unides Podem

A banda de dirigir orgànicament el partit, en la seva etapa com a portaveu al Congrés, Lastra havia estat també la interlocutora de les negociacions amb ERC al Congrés. La diputada socialista mantenia una bona relació amb el portaveu republicà a la cambra, Gabriel Rufián, amb qui van compartir taula per negociar la investidura de Pedro Sánchez després de les eleccions generals del novembre del 2019, d'on va sortir el compromís de convocar la taula de diàleg. El mateix Rufián ha fet un tuit en quèn ha ressaltat la capacitat de "treball, d'empatia, honestedat i humanitat" de Lastra.

Lastra també va ser una de les persones que van negociar el pacte de govern de coalició amb Unides Podem, tot i que en els últims mesos havia protagonitzat una de les pugnes més dures amb els liles en relació a la llei de llibertat sexual. Les ministres d'Unides Podem, Yolanda Díaz, Irene Montero i Ione Belarra, han expressat el seu "respecte" per la decisió de Lastra i li han desitjat el millor. El fet que la dimissió coincideixi amb el seu embaràs ha generat polèmica a les xarxes i dirigents socialistes com l'exvicepresidenta espanyola Carmen Calvo han lamentat en un tuit que Lastra "abandoni la primera línia política" perquè afecta la "igualtat entre homes i dones". Una posició que també ha expressat la portaveu del PP al Congrés, Cuca Gamarra: "Aquest no és el camí de la igualtat, és la baixa amb reincorporació a les seves funcions".

stats