Política 23/04/2018

L'Audiència Nacional creu que CDC va "manipular la contractació pública a gran escala"

El jutge José de la Mata assumeix la investigació del cas 3% pendent dels recursos de les defenses

Montse Riart
2 min
El fiscal d’Anticorrupció Fernando Bermejo en l’escorcoll del despatx de Sixte Cambra a Barcelona.

BarcelonaEl jutge de l'Audiència Nacional José de la Mata considera que CDC hauria "manipulat la contractació pública a gran escala" adjudicant "injustament" desenes d'obres a constructores que haurien fet donacions a les fundacions afins al partit, CatDem i Fòrum, a canvi d'adjudicar-se aquests projectes. El magistrat ha assumit la investigació de l'anomenat cas del 3%, que fins ara portava un jutge del Vendrell (Baix Penedès). Les defenses dels acusats tenen ara tres dies per recórrer la decisió. De fet, l'Audiència de Tarragona té pendents de resoldre diversos recursos sobre la qüestió.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'instructor del Baix Penedès ja havia traspassat el cas a l'Audiència Nacional, després de veure que implicava diferents organismes públics. La investigació del 3% va néixer a l'Ajuntament de Torredembarra per unes adjudicacions suposadament irregulars a l'empresa Teyco, propietat de la família Sumarroca, una de les dinasties de l'òrbita convergent, i donants de CatDem. Estirant aquest fil, la fiscalia va acabar arribant a la fundació afí al partit i va situar el tresorer de la formació, Andreu Viloca, al centre de la presumpta trama corrupta, que va acabar esquitxant l'empresa Infraestructures de la Generalitat, diverses adjudicacions realitzades per l'Ajuntament de Barcelona en època de l'alcalde Xavier Trias i el Port de Barcelona.

Un milió d'euros en suposades comissions irregulars

El jutge de l'Audiència Nacional es fa seus els arguments del magistrat del Vendrell i situa el valor de les adjudicacions sota sospita "per sobre dels 175 milions d'euros", basant-se en els últims informes que la Guàrdia Civil va enviar a aquest jutjat i que també s'han transmès a Madrid. En aquests documents, els agents de l'institut armat situen les presumptes comissions irregulars que hauria cobrat el partit i els seus intermediaris en un milió d'euros, que s'haurien dissimulat a través de "donacions" a les fundacions del partit.

"L'economia nacional es va poder veure alterada pel volum de contractació que va quedar fora de les normes del dret i la lliure contractació", assegura el jutge De la Mata. Quan el magistrat del Vendrell es va inhibir en favor de l'Audiència Nacional, les defenses dels investigats van recórrer la decisió davant de l'Audiència de Tarragona, que encara ha de resoldre les seves peticions demanant que el cas no anés a Madrid. Fins que no es resolguin aquests recursos, De la Mata no podrà assumir la causa. A més, les defenses tenen tres dies més per recórrer també el seu escrit.

El pròxim 3 de maig, el jutge del Vendrell havia citat a declarar com a investigats l'exregidor de CDC Antoni Vives, el president del Port de Barcelona, Sixte Cambra, i l'excap jurídic de CDC, Francesc Sànchez.

stats