Política 12/09/2017

'Le Monde' demana al govern espanyol que permeti el referèndum

El diari creu que "Madrid priva de la paraula les veus catalanes en contra de la independència"

Ara
1 min
El diari francès també ha dedicat una plana sencera a la manifestació de l'11 de setembre

BarcelonaL'influent diari francès 'Le Monde' critica en el seu editorial del dia 13 de setembre l'estratègia del govern de Mariano Rajoy de no permetre el referèndum de l'1 d'octubre. El rotatiu considera perjudicial per a la mateixa causa unionista la prohibició del referèndum i convida Madrid a seguir els passos del Regne Unit amb Escòcia i permetre la consulta.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A l'editorial, l'article que marca la línia ideològica del mitjà, 'Le Monde' assegura que "Madrid priva de la paraula les veus catalanes que s'oposen a la independència" i considera que "l'1 d'octubre, si es fa la votació, només els independentistes votaran i obtindran una victòria" que, afegeix "serà considerada immediatament il·legal" pel govern espanyol.

'Le Monde' considera que "Madrid ha d'escoltar les demandes de centenars de milers de catalans que han estat sortint durant 5 anys als carrers i que originalment no demanaven independència, sinó el dret a expressar-se, com va passar amb els escocesos". Al mateix temps, l'editorial recorda que "el primer ministre David Cameron va autoritzar Edimburg a organitzar la votació i els separatistes van perdre" i opina que "el senyor Rajoy hauria de seguir aquest exemple i convèncer la majoria dels catalans d'aquesta veritat: el seu futur europeu roman a Espanya."

El diari dedica també la primera pàgina interior del diari a la manifestació de l'Onze de Setembre i dedica un petit text a explicar l'absència de l'alcaldessa Ada Colau a la concentració. L'editorial també reserva un espai a l'anàlisi dels orígens del conflicte català i critica les pressions del govern espanyol a la justícia i els funcionaris, i les de la Generalitat als ajuntaments que no volen participar a l'1-O.

stats