Política 22/11/2017

L'Equador demana a Assange que deixi de parlar sobre Catalunya

El país que li dona asil recorda que la seva obligació és no afectar les relacions internacionals

Europa Press
2 min
Julian Assange, el fundador de Wikileaks. AFP

EquadorEl govern equatorià ha recordat al fundador de Wikileaks, Julian Assange, que com a asilat té "l'obligació" no de fer declaracions que puguin perjudicar les relacions internacionals del país, en una clara al·lusió a les reiterades paraules d'Assange sobre el procés sobiranista català.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El ministeri d'Exteriors de l'Equador s'ha desmarcat en un comunicat del suport que Assange ha expressat a la causa independentista, i ha subratllat que les declaracions "no representen la posició de l'estat equatorià". El país llatinoamericà ha expressat el seu "respecte a la integritat territorial, sobirania i independència dels Estats" i al dret de tots els països a resoldre les seves diferències "sense ingerències estrangeres".

Encara que Quito ha renovat el seu "compromís" amb l'asil concedit a Assange fa més de cinc anys -el fundador de Wikileaks segueix refugiat a l'ambaixada equatoriana de Londres- també ha recordat que la seva obligació és "no fer declaracions o activitats que puguin afectar les relacions internacionals de l'Equador". Assange ha fet reiterades declaracions a favor del dret a decidir de Catalunya, en contra de la repressió policial i fins i tot va "ajudar a protegir" la web de l'1-O.

El govern de Lenín Moreno ha subratllat la necessitat de preservar les relacions amb Espanya, un país amb el qual comparteix "invariables llaços històrics i culturals" i "vincles basats en el respecte mutu, l'amistat entre els seus pobles i la cooperació bilateral". Segons la nota del ministeri, Assange "s'ha compromès formalment a observar una conducta que sigui compatible amb la voluntat de l'estat equatorià", una cosa que ja li havia demanat públicament al setembre el president equatorià.

Queixes d'Espanya

El govern espanyol ja ha expressat en diverses ocasions a les autoritats equatorianes la seva preocupació per les activitats d'Assange a favor de la independència. Segons fonts diplomàtiques recollides per Europa Press, l'última vegada que es va contactar amb l'Equador per aquest assumpte va ser amb motiu de la trobada entre Assange i el col·laborador de Carles Puigdemont Oriol Soler, que es va reunir amb el ciberactivista a l'ambaixada de l'Equador a Londres el 9 de novembre.

stats