Política 16/05/2015

Jordi Sànchez, escollit nou president de l'ANC

El secretariat nacional de l'entitat independentista s'ha decantat finalment pel que va ser el quart candidat més votat per les bases. Configuren una direcció més horitzontal, amb més cares visibles per arribar al màxim de sensibilitats socials del país en el camí cap a les plebiscitàries del setembre

Marc Colomer
2 min
El nou president de l'ANC, Jordi Sànchez, amb la presidenta sortint, Carme Forcadell / CÈLIA ATSET

CardonaFumata blanca. L'exdirigent de la Crida i actual adjunt al Síndic de Greuges, Jordi Sànchez, és el nou president de l'ANC, segons ha pogut saber l'ARA. Els 75 membres del nou secretariat de l'ANC s'han decantat finalment pel quart candidat més votat, per darrere de Liz Castro, Agustí Alcoberro –que s'ha retirat de la pugna per la presidència– i Rosa Alentorn després d'una setmana d'alt voltatge i negociacions creuades entre els quatre primers escollits, a qui diferencien 500 vots, i els seus respectius entorns de confiança. Castro ha mantingut la candidatura, però la majoria del nou secretariat s'ha decantat per Sànchez, vinculat a l'entorn d'ICV-EUiA i ben vist entre els partits sobiranistes. S'ha imposat a Liz Castro per 50 vots a 24.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Reunits a la sala canònica de Sant Vicenç del castell de Cardona, els integrants del nou secretariat han assumit el relleu de l'antiga cúpula liderada per Carme Forcadell. Gairebé tres hores de debat a porta tancada entre els membres de l'antic secretariat i els del nou han desembocat en la votació dels principals càrrecs. Jordi Vilarassau assumeix la secretaria i Núria Guillaumes, la tresoreria. La votació per la vicepresidència s'ha hagut de repetir després que ni Rosa Alentorn ni Aida Àngel hagin assolit la majoria qualificada que cal per al càrrec. S'ha acabat imposant Alentorn per 41 vots a 32. També hi han optat en una primera votació el membre de Súmate Gabriel Rufian i Àngels Folch, que han quedat descartats en primera volta.

Aval al pla traçat

D'aquesta manera, s'ha imposat el pla ideat i traçat per l'aparell de la direcció sortint, liderat pel fins ara responsable d'incidència política i l'ara ja ex vicepresident, Pere Pugès i Jaume Marfany respectivament, i avalat posteriorment, malgrat els recels inicials, per l'entorn de Carme Forcadell, tal com va avançar l'ARA. Un pla que, si bé no necessàriament era participat pel mateix Sànchez, va quedar esmenat amb les votacions de les bases de l'ANC, que van situar en primera posició de la cursa l'escriptora i traductora Liz Castro, seguida d'Alentorn i Alcoberro, però que ha donat per bo el nou secretariat nacional, que després de sentir com cadascun dels dos candidats –Sànchez i Castro– defensaven la seva idoneïtat al capdavant de l'entitat, s'han decantat per àmplia majoria per Sànchez, activista de pedra picada i coneixedor de la realitat social i política del país.

stats