Política 10/10/2016

Llanos de Luna demana al jutge que obligui l'Ajuntament de Badalona a fer festa el 12 d'octubre

La delegada del Govern ha decidit emprendre accions legals després que l'Ajuntament de Badalona anunciés que no celebraria el Dia de la Hispanitat

Ara
2 min
La delegada del govern espanyol a Catalunya, Llanos de Luna, brinda amb el fiscal superior de Catalunya, Romero de Tejada i el secretario d'estat d'Administracions Públicas, Antonio Beteta després de presidir l'acte commemoratiu del Dia de la Hispanitat a Barcelona

BarcelonaMaría de los Llanos de Luna, la delegada del govern a Catalunya, ha sol·licitat al jutge que impedeixi que l'Ajuntament de Badalona obri les oficines municipals el dimecres 12 d'octubre, Dia de la Hispanitat. La Delegació del govern ha decidit interposar un recurs judicial en resposta a l'anunci per part del consistori que dimecres obriran les oficines d'atenció al ciutadà, després de l'acord a què s'ha arribat amb els treballadors. Llanos de Luna vol que el jutge dictamini que el dia 12 no es pot obrir cap delegació pública.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El govern municipal de Badalona (Guanyem, ERC i ICV-EUiA) va anunciar que els funcionaris que treballin el dia 12 es podran agafar com a festiu el divendres 9 de desembre i allargar així el pont de la Immaculada. El grup municipal del Partit Popular (PP) ha estat el que ha portat el cas a la Inspecció de Treball perquè s'investiguin possibles irregularitats a nivell legal.

L'any passat, el 2015, els regidors del municipi ja van fer un primer pas presentant-se el dia 12 a l'Ajuntament per treballar al·legant que no tenien res a celebrar per la "connotació" de la diada, relacionada amb l'"exaltació del colonialisme i el règim franquista", segons ha explicat el tercer tinent d'alcalde de la ciutat, José Téllez. Les persones que se sentin espanyoles, assegura, "segur que tenen millors dies per celebrar-ho".

La mesura afecta principalment les oficines municipals d'atenció al ciutadà, ubicades a l'edifici del Viver, que obrirà les portes aquest dimecres. Segons ha explicat el primer tinent d'alcalde, de moment ja es poden garantir uns serveis mínims del 50%, així com la cobertura dels funcionaris des del punt de vista legal. Tot i això, en ser festiu a la resta de l'estat espanyol, els ciutadans només podran demanar informació o cita prèvia i no es podrà fer cap tràmit legal, com ara empadronar-se. Téllez celebra que la decisió del govern municipal serveixi per "obrir el debat" al voltant d'una celebració que, diu, no genera prou consens ciutadà: "Cal revisar-la".

Manca de consens

La resta de grups municipals no aproven la decisió. Ciutadans ha qualificat la mesura de "brindis al sol", el PSC creu que és "postureig", mentre que els populars acusen el govern municipal de tenir "una ocurrència més" al servei de la causa independentista. Els tres partits lamenten que l'executiu local busqui 'fer-se la foto' més enllà de les repercussions que té la mesura.

El portaveu del PSC, Àlex Pastor, ha ironitzat sobre la mesura i celebra que el govern municipal vulgui treballar en festiu per "compensar les mancances de la resta de l'any"; mentre que Juan Fernández, el portaveu del grup municipal del PP, denuncia que la decisió forma part d'una "estratègia d'humiliació de part de la ciutadania que pot tenir conseqüències jurídiques".

stats