Política 12/12/2016

Lliures decidirà al febrer si es constitueix com a partit per presentar-se a les pròximes eleccions

Teixidó assegura que el referèndum "no es materialitzarà" i critica la Generalitat i el govern espanyol: "No tenen el diàleg a l'agenda"

Núria Orriols
2 min
Tret de sortida al moviment Lliures: "Ja n'hi ha prou de fer la gara-gara a les esquerres, sobretot a la CUP"

BarcelonaEl Moviment Lliures decidirà a finals de febrer si es constitueix o no com a partit polític per presentar-se en les properes eleccions al Parlament de Catalunya. Així ho han anunciat aquest dilluns els principals dirigents d'aquesta plataforma, Antoni Fernández Teixidó i Roger Montañola, en una roda de premsa al Col·legi de Periodistes de Barcelona. El dia 14 de desembre, el comitè promotor de la formació –format per la direcció del moviment, les persones que van signar el manifest inicial i el grup de joves Seminar– es reunirà per fer un informe sobre la situació política i les condicions organitzatives que requeririen la formació d'un partit.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Lliures, un moviment "liberal i humanista" que censura el procésSeguidament, el mes de febrer es convocarà una conferència formada per unes tres-centes persones (tots els simpatitzants del moviment en aquesta primera etapa) que analitzaran la proposta del comitè promotor i decidiran si constituiran un partit polític.

"Sabem perfectament les dificultats de presentar-se a les eleccions sense suport institucional", ha admès Teixidó, tenint en compte que necessitaran finançament privat i presència als mitjans de comunicació (no tindran la quota electoral dels partits amb representació) de cara a les eleccions. Ara bé, ha deixat clar que precisament perquè no són un moviment polític "voluntarista" sinó que la seva pretensió és incidir i fer política, només engegaran el partit si veuen que hi ha els condicions perquè pugui fer-se un forat al Parlament. "Hem de ser capaços d'engrescar", ha dit Teixidó.

El calendari electoral

En roda de premsa, Teixidó s'ha mostrat convençut que el referèndum que planteja el Govern de Carles Puigdemont no es durà a terme i que Catalunya està abocada a una altra convocatòria electoral a la tardor –si les discrepàncies internes de l'independentisme no propicien un avenç electoral. És en aquestes eleccions que es presentaria per primer cop Lliures.

Aquesta nova plataforma, que es defineix com a "liberal humanista", va arrencar el mes d'octubre en un acte a l'Auditori Axa de Barcelona que va reunir a unes 700 persones.

Quina valoració fa Lliures de la situació política?

Per al moviment, el procés d'independència està "estancat", "amb poc marge de maniobra" i ha entrat en una espiral que tornarà a acabar amb unes eleccions "plebiscitàries". "La majoria de governants saben que el referèndum no es materialitzarà", ha afirmat Teixidó. L'exdiputat de CiU defensa deixar en un segon pla la qüestió nacional i tornar a parlar de polítiques públiques i model econòmic. És a dir, situar la ideologia com a eix principal de la batalla política. "És hora de rectificar", ha sentenciat en relació amb el rumb del país.

En relació amb l'operació diàleg, orquestrada pel govern espanyol, Lliures ha assegurat que no va més enllà d'un "anunci", ja que realment la Moncloa només "vol fer veure" que abaixa el to. Ara bé, ha equiparat l'actitud de la Moncloa a la del govern de la Generalitat. "No hi ha agenda per al diàleg ni a Catalunya ni a Espanya", ha conclòs Teixidó, que ha afegit que per canviar la situació "neix" i "combat" Lliures.

stats