Política 09/11/2014

Botifarrada doblement 'indepe' a Lluçà

Crònica a peu de carrer de l'arrencada del 9-N a un petit municipi del Lluçanès

Pere Mas
3 min
Esmorzar popular del 9-N a Lluçà / PERE TORDERA

LluçàMala idea va tenir a qui se li va ocórrer qualificar de 'botifarrèndum' el 9-N. Pretenia ridiculitzar el procés, però a Lluçà s'ho han pres bé i en el sentit literal. No volíeu botifarra? Doncs dues graelles! Som al municipi que dóna nom al Lluçanès, una comarca que lluita doblement per la independència: volen marxar d'Espanya i d'Osona, però per motius molt diferents. El col·legi es troba al nucli principal, Santa Eulàlia de Puig-oriol, mentre que Lluçà és més disseminat. Són 267 habitants, quatre carrers en el sentit literal i es coneixen tots. Em reben un gall i una gallina mig perduts i, com a semipixapins que sóc, penso que és el típic toc pintoresc i autèntic. En realitat s'han escapat. "La meva germana m'ha avisat que havia vist dues gallines, són els aires de llibertat", m'explica el Ramon Erra de Cal Penyora.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La mesa s'ha constituït sense problemes abans de les 08.00. La dificultat arriba amb l'ordinador que ha aparegut misteriosament (podríem dir que l'han portat els Reis, de la mateixa manera que també han obert el local). Cal un nom d'usuari i contrasenya que ningú sap. Unes quantes trucades després, descobreixen que és 'participa2014' tant l'un com l'altre. "No diguis que això és culpa nostra" demana el president de mesa, l'Alfred Rapesta, i té raó perquè faltava un paper dins la caixa del portàtil. Són les 08.41 i l'Anna Montmany, coordinadora del procés, admet haver tingut el "primer mal de fetge".

Arribem a les 09.00 amb un compte enrere i vota la primera persona, la Marina Mas. Té pressa perquè té un forn de pizzes i ha d'anar cap a una fira a Olost. És de Barcelona, té 29 anys, i va venir aquí buscant feina amb el seu xicot, en Tasarte Oropesa. No és independentista però votarà sí-sí perquè "amb el que ha anat passant, val la pena provar-ho". Ell no podrà votar perquè manté l'empadronament a La Laguna (Tenerife) per visitar la família a preu de resident. Per al seu entorn és difícil entendre el que passa, "estan molt influenciats per la televisió, parlen sense saber res". Ella va estudiar a les Canàries i la natura ha fet la resta. El segon a votar és el Baldiri Pujals, a qui deixen colar perquè se n'ha d'anar a cuidar els porcs.

Tot passa sota l'atenta mirada de l'alcaldessa, Eva Boixadé, que també és la coordinadora de local. Pertany a un grup independent, IPLISE, que es presenta amb ERC. Abans hi havia llista única amb CiU però la federació nacionalista (tan devota ara d'aquest concepte) va presentar candidatura pròpia a última hora. Parlant amb l'Eva vénen ganes de viure aquí per l'entusiasme que desprèn. Defensa la comarca pròpia, el Lluçanès, per la dinàmica que hi ha entre els 13 municipis que la formen. "No ens inventem res, fa 400 anys teníem sotsvegueria i ja recaptava impostos". Ara els tocarà fer una consulta per aconseguir comarca. Tot i la mida del municipi, tenen llar d'infants amb 14 nens i escola amb més de 20 alumnes, i "la gent gran està contenta, hem recuperat vida al carrer".

Tan sols és la 01.00 del migdia i ja han votat 110 persones. Quan es va fer el referèndum 'Lluçà decideix' van participar 123 veïns i a unes eleccions poden recollir unes 170 paperetes. A fora, la flaire de les botifarres de Can Salada es barreja amb les cançons que el Pepitu toca per animar la canalla. Deien que era una botifarrada però un dels veïns confessa que és el primer cop que vota amb DNI: "Aquí sempre ho fem sense carnet perquè ens coneixem. Diuen que és una 'patxanga', però els fot més por que unes eleccions normals".

stats