Política 03/10/2014

Madrid impugnarà al TC la Comissió de Control del 9-N

Ho ha anunciat Soraya Sáenz de Santamaría, que ha assegurat que la Fiscalia també n'estarà "molt pendent"

Joan Rusiñol / Efe
2 min
La presidenta del PP català, Alícia Sánchez Camacho, en una imatge d'arxiu. EFE

MadridEl govern espanyol i el Partit Popular es mantenen inflexibles amb la consulta catalana, sobretot després que el Tribunal Constitucional n'hagi suspès el decret i la llei de forma cautelar. La Moncloa i el partit ja han anunciat que impugnaran la designació i la constitució d'aquest òrgan. Ho ha confirmat aquest divendres al migdia la vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, tot argumentant que es tracta d'un "incompliment" de la suspensió cautelar de la llei catalana, dictada pel Tribunal Constitucional.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La número dos de l'executiu central ha tornat a avisar el president de la Generalitat, Artur Mas, que "ha de complir la llei" perquè ningú es pot situar per sobre de la democràcia, ha afirmat. De fet, s'ha preguntat quina credibilitat pot tenir un governant davant dels seus ciutadans quan tria quina legislació respecta i quina no.

"Ningú pot dissenyar la democràcia a la seva mida", ha afegit, després de la reunió del consell de ministres. "Els ciutadans mereixen tranquil·litat i serenitat", assegura. Per això exigeix al Govern que deixi de donar "passos" cap al 9-N, en un camí que Madrid considera equivocat.

Per tot plegat, Sáenz de Santamaría ha subratllat que la Moncloa, a través de l'advocacia de l'Estat, continuarà responent al Govern amb més "fermesa serena" que fins ara. Preguntada sobre si Mas pot estar cometent un delicte de prevaricació i, per tant, la Fiscalia hauria d'actuar s'ha limitat a dir que aquest organisme té plena autonomia però que de ben segur n'estarà "molt pendent".

La unitat sobiranista es "trencarà"

Poc abans, la presidenta del PP català, Alícia Sánchez-Camacho, ha assenyalat que Artur Mas es troba "en un carreró sense sortida", i l'únic que pretén amb la signatura dels nomenaments de la junta electoral és "guanyar temps", però "no pot seguir amb els preparatius" del "referèndum il·legal".

A més, ha considerat que la suposada unitat dels partits independentistes està "cada dia més en risc" i queda "molt poc temps" perquè comenci a "trencar-se i esquerdar-se".

La d'aquests partits, ha continuat, no és una unitat, sinó "una unió d'interessos per a un referèndum il·legal que no es farà". Creu que Mas va firmar ahir el nou decret perquè "va estar a punt d'assistir a la ruptura d'aquesta mal anomenada 'unitat' dels independentistes".

stats