CORRUPCIÓ
Política 23/02/2013

Malestar a CDC per l'esclat de casos que l'esquitxen

El consell nacional impulsa un codi ètic contra la corrupció

Oriol March
3 min
Artur Mas i Oriol Pujol -a la imatge, amb Felip Puig al darrere- intervindran al consell nacional de CDC d'aquest dissabte.

BarcelonaLa moral a CDC és baixa des de les eleccions del 25-N. Les files nacionalistes preparaven l'assalt a la "majoria excepcional" i van veure com els esforços destinats a la campanya només es traduïen en 50 diputats, dotze menys que en els comicis del 2010. Però l'esclat de casos de corrupció en les últimes setmanes, sumat a la probable imputació del secretari general del partit, Oriol Pujol, pel cas ITV, ha fet que s'encenguin els ànims de diversos quadres del partit que consideren "molt preocupant" la deriva que està agafant el panorama polític arran de les informacions sobre frau. En aquest context arriba el primer consell nacional de CDC de l'any, que se celebrarà avui, dissabte, a Bellaterra.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Si l'escenari és preocupant, asseguren dirigents del partit, és perquè el marc de corrupció que empudega la política catalana -i l'espanyola, per l'agreujament de l'afer Bárcenas- amenaça d'afectar el rumb sobiranista i l'acció de govern. A la possible imputació de Pujol s'hi suma la de Xavier Crespo, diputat i exalcalde de Lloret de Mar, a més de la dimissió de Robert Fauria, alcalde de Sant Hilari Sacalm. "Hem d'anar amb compte aquests dies, perquè amb el moviment que registra el panorama polític català podem veure com, més d'hora que tard, perdem encara més diputats", reflexionava fa uns dies un alt dirigent de CDC.

Unes paraules que confirmen l'ambient enrarit en què arriba aquest consell nacional. I més després que el Centre d'Estudis d'Opinió de la Generalitat hagi estimat que, si es fessin avui les eleccions, CiU cauria fins als 40 diputats i veuria com ERC l'avança en intenció directa de vot. Davant de tot plegat, Convergència aprovarà avui impulsar una reforma del codi ètic de la formació, tal com ja va avançar l'ARA fa dues setmanes.

L'impuls d'aquesta reforma va inclosa en el cinquè punt d'una proposta de resolució que presentarà la JNC en aquest consell nacional i que reclama "revisar i actualitzar" el codi ètic d'acord amb els paràmetres actuals de codis de bones pràctiques. "No serà una cosa cosmètica: ens farem nostres les propostes que ahir va fer públiques el president Mas i crearem una comissió externa d'experts, a més d'impulsar mesures de transparència", reflexionava ahir un dirigent del partit.

Transparència amb l'estat propi

El sisè i últim punt de la proposta de resolució, a què ha tingut accés l'ARA, demana que es facin programes de formació als quadres per exercir responsabilitats públiques. El text també denuncia el "joc brut" de l'Estat envers el procés sobiranista -no hi ha declaració de cap dirigent de CDC que no insinuï que les institucions espanyoles estan darrere de l'aflorament de casos de corrupció- i insta a avançar el camí cap a l'estat propi "com a garantia de transparència".

Segons fonts consultades, la proposta de resolució, que també demana al grup parlamentari de CiU que acceleri els tràmits de la llei electoral i la llei de transparència, ha estat consensuada amb Oriol Pujol, Josep Rull -secretari d'organització- i la presidenta del consell nacional, Irene Rigau. Si bé és cert que bona part del partit està convençut que les institucions espanyoles estan al darrere del maremàgnum de corrupció, també hi ha veus autoritzades que consideren "insuficients" les explicacions de la direcció sobre l'afer de Método 3 i sobre els casos que afecten alguns municipis.

Aquest pot ser l'últim consell nacional abans de la possible imputació del secretari general, de manera que aquesta vegada els quadres de CDC s'estalvien el debat sobre què fer en cas que s'acabi produint aquest extrem. I no seran pocs els dirigents que, arribat el moment, hi vulguin dir la seva.

stats