Política 12/09/2015

"Un mer acte electoral", "manipulació de les masses" i "pecat polític": els editorials de Madrid l'endemà de la Diada

L'Abc, El País i El Mundo critiquen TV3 per retransmetre en directe la manifestació a la Meridiana i asseguren que l'independentisme és minoria a Catalunya

Ara
2 min
La Via Lliure a la Meridiana / FRANCESC MELCION

BarcelonaAbc carrega contra TV3: "La retransmissió de la Via és un acte electoral per afavorir la minoria independentista"

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'editorial del diari 'Abc' obvia l'èxit de la manifestació per carregar contra "el paradigma de manipulació informativa i servilisme polític" que, al seu parer, és TV3. "En lloc de reflectir la pluralitat ideològica i social de Catalunya [...] s'ha convertit en la principal eina propagandística i electoral del nacionalisme", afegeix. Segons diu, la "utilització arbitrària i partidista" de TV3 s'ha "agreujat" des que CDC és independentista i ara "abraça els dictats procedents de la Generalitat". Una prova d'això, afirma, és la retransmissió de la Via Lliure. Una retransmissió -"teledirigida per l'ANC"- que va "silenciar i ocultar" la resta d'actes polítics, convertint la Diada "en un mer acte electoral en benefici propi, una burda i maniquea eina propagandística per afavorir a la minoria independentista". "TV3 no serveix al conjunt de la societat catalana, sinó als nacionalistes que controlen el poder", acaba.

El Mundo acusa l'independentisme de ser "insuperable en l'art de la manipulació de les masses", "digne d'Estats totalitaris"L'editorial del diari 'El Mundo' acusa l'independentisme d'"apropiar-se dels símbols de Catalunya" i convertir la Diada en "el dia del partit, en un gran míting electoral". "No hi ha cap dubte que el nacionalisme català és insuperable en l'art de la manipulació de les masses", afirma el text, que es pregunta si els que no votaran Junts pel Sí són "insensibles" als valors de la "solidaritat, la democràcia, la igualtat i la diversitat", alguns dels eixos representats a la Via Lliure. "La seva apropiació demostra la falta de respecte i la voluntat d'excloure qui no pensa com ells", assegura, i qualifica la Via Lliure de "gegantesc acte de propaganda digne dels estats totalitaris".Com l'Abc, el rotatiu carrega contra TV3, a qui critica per ser "altaveu entusiasta" i per fer "comentaris que provocaven vergonya". A més, 'El Mundo' defineix Catalunya com un "immens decorat on [els polítics independentistes] escenifiquen les seves fantasies i les seves passions" i insta els partits "que defensen la Constitució" a bolcar-se per "mobilitzar la Catalunya silenciosa, la veu de la qual ha estat silenciada pel cridòria dels secessionistes".El País admet la "sensació de gran mobilització" però diu que l'independentisme és "minoria"L'editorial del diari 'El País' admet "l'èxit dels organitzadors" de la Via Lliure i, en un eufemisme, reconeix que hi havia "sensació de gran mobilització". Per això, demana "respecte" per als manifestants, però avisa que tampoc hi ha "cap dubte" del "pecat polític" que significa posar la Diada "al servei electoral d'una part", en aquest cas, dels independentistes.De fet, afirma que l'organització del món sobiranista contrasta amb la "sensació de desorganització i falta d'entesa" dels unionistes encara que, diu 'El País', siguin "la majoria dels catalans". "Una minoria nombrosa, però minoria al cap i a la fi, està aconseguint apropiar-se indegudament dels mitjans de comunicació", critica el text.

Amb tot, però, el rotatiu alerta que Rajoy s'ha adonat "molt tard de les dimensions del problema" i avisa que "la prolongació de l'immobilisme és una falsa sortida".

stats