Política 22/10/2018

Els comuns minen el poder d’Alamany al Parlament

Destituït el coordinador del grup a la cambra, afí a la portaveu

Ot Serra
2 min
La portaveu parlamentària de Catalunya en Comú Podem, Elisenda Alamany, i el fins ara coordinador del grup, Marc Grau

BarcelonaL’endemà que se sabés que Elisenda Alamany i Joan Josep Nuet encapçalaran una nova plataforma crítica amb els comuns, el grup parlamentari de Catalunya en Comú - Podem va confirmar la destitució del seu coordinador, Marc Grau, estret col·laborador d’Alamany. El cessament, avançat en primícia per l'ARA, estava assumit per totes les parts, per bé que la portaveu del grup i Nuet l’acceptaven si es donaven unes garanties en la reestructuració del grup a la cambra catalana: que Alamany no perdi atribucions ni es modifiqui la línia política.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La decisió es va comunicar dilluns al vespre a l’executiva i minuts després a Grau a través d’un missatge de Telegram. Es va adoptar després d’una reunió al migdia que van mantenir els vuit diputats i els coordinadors nacionals. “Hi havia desconfiança i mala gestió”, asseguren fonts del grup parlamentari, que subratllen que alguns diputats ja fa temps que n’havien demanat el relleu. Des de l’entorn d’Alamany puntualitzen que mentre Xavier Domènech era a la presidència del grup no s’havien plantejat les queixes. “És un desmantellament”, denuncien aquestes fonts, que llegeixen el moviment com una “represàlia” pel naixement de la plataforma que es presenta dimarts a les 19 h en un acte al Centre Cívic Casa Golferichs de Barcelona.

Des que Domènech va abandonar el partit i el Parlament i Jéssica Albiach va ser nomenada presidenta del grup, a proposta d’Ada Colau, Grau ja no exercia “a la pràctica” la funció de coordinador, unes feines relacionades amb l’organització de les iniciatives parlamentàries del grup, així com la gestió dels recursos humans i econòmics. “La gestió no era transparent”, sostenen les fonts crítiques amb Grau, que assenyalen que “costava entendre-s’hi”. “Quan li demanaves explicacions es posava a la defensiva”, afegeixen. Altres fonts consultades incideixen en la seva manera de treballar i recriminen que constituís el seu propi equip “apartant” altres treballadors.

Qüestió no resolta

Fa un mes Jéssica Albiach ratificava Alamany com a portaveu i assegurava que no hi havia “damunt la taula” substituir Grau. Amb tot, ja fa dies que el seu nom apareixia a les travesses com un dels que podia caure arran del bloqueig al grup parlamentari. I la situació no està resolta amb aquest cessament. Nuet traslladarà els pròxims dies una nova proposta al sector representat per ICV i el pinyol de Colau per desencallar les desavinences sobre la manera d’escollir la nova figura de coordinació del grup i les competències que ha de mantenir -o no- Alamany. Els dos sectors s’acusen l’un a l’altre de no voler decidir amb consens el nou responsable.

El cessament arriba poques hores després que la direcció dels comuns acusés Alamany de falta de “lleialtat i franquesa” per haver fet públic un manifest esmenant el rumb del partit a la seva esquena. El coordinador nacional de CatComú, Ramon Arnabat, va afirmar ahir que l’ideari dels comuns era clar en la defensa del sobiranisme i va qualificar “d’estranya” la reivindicació del nou moviment. Fonts consultades veuen el pas d’Alamany com un gest de supervivència personal, i el seu entorn assegura que tirarà “endavant”. La crisi als comuns es redimensiona.

stats