ACTIVITAT PARLAMENTÀRIA
Política 09/02/2014

El Senat posa fi a dos mesos de vacances amb l'absència de set ministres

La Cambra Alta espanyola no es reuneix des del 18 de desembre, i aquesta setmana debatrà sobre l'avortament i les balances fiscals

Europa Press
2 min

MadridEl Senat reprèn dimarts les sessions plenàries després de gairebé dos mesos des que celebrés l'última, el 18 de desembre, i en la qual estaran absents set ministres per diversos motius d'agenda, cosa que ha provocat fortes crítiques del PSOE. Segons la seva opinió, el govern espanyol es desentén de la Cambra Alta. "Mariano Rajoy i els seus ministres semblen obstinats a marcar un rècord de temps absents en aquesta cambra. No se sap on són però, per descomptat, no al parlament quan se'ls necessita", ha afirmat Marcelino Iglesias, portaveu del PSOE al Senat, qui subratlla que l'última vegada que el president espanyol va assistir a una sessió plenària va ser al començament de novembre, i ja duu "gairebé cent dies sense trepitjar l'hemicicle".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El dirigent socialista, que portarà la seva queixa a la pròxima Junta de Portaveus del Senat, s'ha mostrat especialment crític amb l'absència dimarts de més de la meitat dels membres del govern estatal. Només podran acudir, precisa, la vicepresidenta i els ministres de Sanitat, Justícia, Ocupació, Hisenda i Economia.

Els temes: avortament i balances fiscals

La sessió inclourà una bateria de preguntes al govern central sobre la reforma de la llei de l'avortament, a càrrec de senadors del PSOE i de l'Entesa pel Progrés de Catalunya. També sobre la pujada de les cotitzacions a la Seguretat Social, el pla del carbó, l'aplicació de la LOMCE o les conseqüències de l'últim temporal. A més, prendrà possessió del seu càrrec el substitut de Tomás Gómez (PSM), José Quintana Viar.

En el torn d'interpel·lacions, el grup parlamentari de CiU aprofitarà el primer Ple de l'any per plantejar-li al ministre d'Hisenda i Administracions Públiques, Cristóbal Montoro, un assumpte que ha suscitat gran interès en les últimes setmanes: la publicació o no de les balances fiscals, elaborades i publicades pel govern espanyol per últim cop el 2008. Lafederació ha presentat una interpel·lació en què censura que l'executiu estatal s'hagi negat a donar a conèixer aquest instrument "i fins i tot dificulti que les comunitats autònomes que ho desitgin tinguin a la seva disposició les dades de base", assegura el senador Ferran Bel, autor de la iniciativa.

stats