Política 14/04/2015

Margallo defensa que Catalunya es pagui TV3 exclusivament amb els seus impostos

"Si vostè vol fer més coses de les que podem pagar-nos entre tots, ha de buscar les fórmules per finançar-se, com en qualsevol família", proclama el ministre d'Afers Exteriors des de Barcelona

Efe
2 min
José Manuel García-Margallo, aquest dijous a Barcelona / ACN

BarcelonaEl ministre d'Afers Estrangers, José Manuel García-Margallo, ha defensat aquest dimarts una reforma del sistema de finançament autonòmic en la qual les comunitats paguin amb els seus propis impostos els serveis no essencials, entre els quals ha citat les televisions autonòmiques. Margallo ha llançat aquesta proposta, que ha concretat que feia a títol particular, durant la presentació a l'escola de negocis Esade del llibre 'Leones contra dioses', del periodista John Müller.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons Margallo, els recursos procedents de l'Estat haurien de servir per sufragar serveis essencials i les comunitats haurien de fer front amb els seus propis impostos a un altre tipus de despeses, seguint un model fiscal guiat per conceptes com el de la "coresponsabilitat". Així, ha apuntat Margallo, "s'acabaria amb això que quan es paga (un servei) es diu 'Visca el president!', i quan no, 'Aquests són els de Madrid que no volen donar un duro més".

En declaracions posteriors als periodistes, el ministre ha assenyalat que la seva proposta planteja que "aquells serveis que no siguin essencials els financin els beneficiaris d'aquells mateixos serveis", cosa que donaria "més autonomia real" a les comunitats autònomes. Segons la seva opinió, el missatge que cal donar a les autonomies seria el següent: "Si vostè vol fer més coses de les que podem pagar-nos entre tots, vostè ha de buscar les fórmules per finançar-se, com en qualsevol família".

"Jo, als meus fills –ha posat com a exemple–, els puc garantir l'educació i la sanitat, però si volen més coses els diré que això és el que hi ha a casa i que han de buscar-se la vida". Tal com ho veu el ministre d'Exteriors, aquest sistema de finançament seria el contrari de la política de "creure que el que és públic no ho paga ningú", quan de fet "ho paguem entre tots".

stats