Política 17/02/2016

Margallo replica a Puigdemont: "Convertir una decisió del TC en una qüestió política em sembla aberrant"

El ministre d'Exteriors en funcions adverteix Romeva que pot fer "acció exterior" però no "política exterior"

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
El ministre d'Exteriors en funcions, José Manuel García Margallo, ha comparegut aquest dimecres a la comissió d'Exteriors / EFE

MadridEl ministre d'Exteriors en funcions, José Manuel García-Margallo, ha volgut aquest dimecres respondre tant al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, com al conseller d'Exteriors, Raül Romeva, arran de la suspensió de les competències de la conselleria per part del TC. Des de la comissió d'exteriors del Congrés ha recordat al cap de llista de Junts pel Sí que pot fer "acció exterior", però que la competència de "política exterior" la té exclusivament l'Estat. "La Generalitat actuarà com li sembli convenient –ha afegit sobre la decisió de Puigdemont de mantenir Exteriors–, però el govern [espanyol] complirà amb la seva obligació: fer que les lleis es compleixin".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Preguntat als passadissos del Congrés sobre les declaracions de Puigdemont, que emulant Gerard Piqué ha dit "gràcies, TC, amb tu va començar tot", Margallo ha considerat que "intentar convertir una qüestió jurídica com una decisió del TC en una qüestió política" li sembla "aberrant".

El titular d'Exteriors del govern espanyol ha insistit que totes les comunitats tenen dret a fer acció exterior, sempre que se cenyeixin a les competències del seu Estatut i estiguin subjectes a la "política exterior espanyola". "Els catalans estan més que emparats pels serveis exteriors. Però si volen fer acció exterior, benvingut sigui, sempre que no sigui acció de política exterior i se subordini a la política exterior [espanyola] i ens coordinem amb la resta per una raó d'eficiència", ha detallat.

Margallo, que ha emplaçat els portaveus d'exteriors d'ERC i Democràcia i Llibertat al Congrés a menjar un dia junts per abordar el tema, ha alabat la tasca que fa l'executiu espanyol per a les empreses catalanes a tot el món, així com la difusió del català a l'estranger.

"Els ensenyaré tot el que hem fet per a empreses catalanes, amb tot el sentit del món. Perquè són més i exporten més que la resta. El que hem fet en matèria de cultura amb l'Institut Cervantes de difusió de la llengua i la cultura en català a l'estranger. Tantes coses com han estat demanades. I el que hem fet en matèria de cooperació", ha assenyalat.

stats