Política 17/08/2015

Rajoy arrencarà el setembre rebent a la Moncloa els presidents autonòmics sorgits del 24-M

Efe
3 min
El president espanyol, Mariano Rajoy, comparex per valorar el 9-N tres dies després / EFE

MadridEl president del govern espanyol, Mariano Rajoy, arrencarà el mes de setembre amb una ronda d'entrevistes amb presidents autonòmics que van ser elegits en les eleccions del 24 de maig del 2015, amb qui analitzarà previsiblement el model de finançament autonòmic. De moment, estan fixades les reunions del cap de l'executiu amb la presidenta de Balears, Francina Armengol, i amb el de les Canàries, Fernando Clavijo, el 2 de setembre, així com l'entrevista amb el president de Múrcia, Pedro Antonio Sánchez, per al dia 3. Són tres debutants que visitaran per primera vegada el palau de la Moncloa com a presidents autonòmics i que seran els primers que tinguin oportunitat de conversar amb Rajoy sobre alguns dels assumptes que marcaran el final d'aquesta legislatura i el començament de la propera.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'assumpte principal, el model de finançament autonòmic, la reforma del qual l'executiu vol impulsar a partir del mes de setembre, i que serà un dels reptes fonamentals dels propers quatre anys. El govern espanyol ha renunciat a reformar el sistema en la legislatura que ara acaba, ja que, segons Rajoy, no tenia sentit fer-ho quan no hi havia diners per repartir. Altres assumptes que els dirigents regionals volen posar sobre la taula són el projecte de pressupostos generals de l'Estat per al 2016 o el model territorial, un dels eixos en què Rajoy pretén basar la reforma de la Constitució en la propera legislatura.

El president valencià, Ximo Puig, també preveu entrevistar-se amb Rajoy al començament de setembre, tot i que encara no té data concreta, mentre l'aragonès, Javier Lambán, ha rebut la confirmació que es reunirà amb el president del govern, si bé tampoc s'ha concretat el dia.

Mandataris autonòmics com el càntabre Miguel Ángel Revilla han demanat per carta entrevistar-se amb el cap del govern, però altres encara no ho han fet.

Emiliano García-Page, president de Castella-la Manxa, ha preferit demanar reunir-se amb el ministre d'Indústria, José Manuel Soria, per parlar del tancament d'Elcogás a Puertollano i del magatzem de residus nuclears de Villar de Cañas (Conca), i amb la d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient, Isabel García Tejerina, per debatre el transvasament Tajo-Segura.

No l'ha sol·licitat el president asturià, Javier Fernández, que va intentar sense èxit reunir-se amb Rajoy el febrer del 2013 per parlar de la mineria del carbó, i tampoc està prevista una entrevista amb la presidenta andalusa, Susana Díaz, de baixa per maternitat.

Entre els que visitaran la Moncloa, la presidenta balear ho farà amb voluntat d'analitzar el tracte que rep la seva comunitat, el sistema de finançament i d'aprofundir en els costos derivats de la insularitat, així com altres qüestions com l'aplicació de la reforma educativa de la Lomce i algunes inversions concretes.

Fernando Clavijo pretén posar sobre la taula la revisió del model de finançament autonòmic, la reforma de l'Estatut d'Autonomia de Canàries, el Règim Econòmic i Fiscal de les Illes i la possible reforma constitucional.

També el murcià Pedro Antonio Sánchez vol parlar del finançament autonòmic "des d'una actitud lleial, però reivindicativa", i de l'aigua, amb la demanda d'un preu social per a l'aigua dessalada. Encara sense data per a la trobada, el president aragonès, Javier Lambán, ja sap que vol parlar de finançament o de les inversions per a la comunitat que es contemplen en els pressupostos generals de l'Estat per al 2016, 418 milions d'euros, un 7% més que el 2015, que tant l'executiu aragonès com la majoria de partits, excepte el PP, han considerat insuficients. Lambán podria traslladar així mateix a Rajoy la necessitat de convocar la conferència de presidents autonòmics.

stats