Política 21/11/2015

Rajoy adverteix que prendrà més mesures contra Catalunya si el procés avança

Reivindica el PP davant del "retorn al passat" del PSOE i els "experiments que improvisen", com Ciutadans i Podem

Sara González
3 min
El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, durant la seva intervenció en l'acte d'aquest dissabte a Barcelona per presentar les llistes del partit a les generals del 20-D / EFE

BarcelonaHan recorregut al Tribunal Constitucional, han intervingut les finances de la Generalitat i estan disposats a més si el procés sobiranista no frena. Aquesta és l'advertència que ha llançat als independentistes el president espanyol, Mariano Rajoy, durant la presentació dels candidats del PP a les eleccions del 20-D. L'acte, celebrat a Barcelona, ha estat tot un avís que, a un mes de la batalla per revalidar la seva supremacia a Espanya i conscient dels fruits que sempre han recollit atiant l'anticatalanisme arreu de l'estat espanyol, no hi haurà la més mínima treva a Catalunya.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"No volem prendre més mesures contra Catalunya, però no depèn de nosaltres", ha afirmat Rajoy. Era una manera de deixar clar que si des del seu govern es prenen mesures no és per voluntat pròpia sinó per culpa d'aquells que han posat en marxa un procés "que trenca les regles del joc" i posa "en perill" la unitat d'Espanya. Davant d'aquells que l'assenyalen per no fer cap tipus de concessió a Catalunya que aturi el sobiranisme, ha volgut deixar clar que el seu partit no està en un "rumb de col·lisió" però que no li tremolarà el pols si ha d'actuar. "Actuaré amb fermesa, contundència i proporcionalitat", ha assegurat. I, acte seguit, ha entonat el que s'ha convertit ja en un dels seus grans leitmotivs: "Estigueu tranquils, ningú us convertirà en estrangers a la vostra pròpia casa".

Garantir la unitat nacional i fer complir la llei seran els seus dos fronts d'actuació davant la crisi territorial, que pensa seguir afrontant sense moure's ni un mil·límetre del seu posicionament. "Que ningú esperi una altra cosa del nostre partit", va sentenciar per esvair tota ombra de dubte entre aquells que no estan segurs de si acabarà fent o no una oferta a Catalunya. Però Rajoy no vol donar una imatge de despreocupació sobre els catalans. Al contrari, es va erigir com el vetllador del seu benestar tot apel·lant als seus sentiments, però també a les seves necessitats econòmiques. De fet, va justificar la intervenció de les finances de la Generalitat argumentant que el Govern no ha complert amb la seva funció. "Serà l'Estat qui pagarà els proveïdors", va reivindicar.

La batalla del 20-D

Més enllà d'erigir-se en dic de contenció del procés sobiranista, després de quatre anys de gestió de la crisi i de retallades, Rajoy vol situar la recuperació econòmica com un dels grans motius perquè els espanyols revalidin la confiança en el seu partit. És conscient, però, que la partida no serà fàcil. És per això que ha advertit els ciutadans que el PSOE no és la millor alternativa per seguir prosperant perquè suposa "un retorn al passat", però ha afegit que tampoc ho són "els experiments" on "s'improvisen" projectes i equips. En els temps que corren, ha insistit, cal que del 20-D en surti guanyador un partit "amb bagatge i experiència de govern" per constituir un executiu fort. "Anem a guanyar i a governar", ha sentenciat.

La lluita contra el terrorisme

Si Rajoy ha estat especialment aplaudit pels seus quan ha enarborat la seva intolerància contra l'independentisme, també ha estat ovacionat quan ha promès combatre "amb totes les seves forces" el terrorisme. "Volem llançar un missatge de tranquil·litat i de confiança en els nostres cossos de seguretat i serveis d'intel·ligència. Seguirem actuant amb els nostres aliats i amb prudència i guanyarem la batalla", ha etzibat, i ha reivindicat també la "unitat" en aquest front.

stats