Política 05/11/2018

El govern de Sánchez qüestiona que l'acte d'Altsasu fos la manera més efectiva de defensar la Guàrdia Civil

Albert Rivera respon acusant els socialistes d'"haver abandonat el constitucionalisme"

Ara
3 min
Marlaska qüestiona que l'acte d'Alsasua fos la forma més efectiva de defensar la Guàrdia Civil

MadridTant el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, com la ministra de Defensa, Margarita Robles, han qüestionat aquest dilluns que l'acte d'Altsasu (Navarra) organitzat aquest diumenge per la plataforma España Ciudadana fos la manera més efectiva de defensar la Guàrdia Civil. L'esdeveniment, organitzat per Ciutadans i al qual es van sumar el PP i Vox, reivindicava el paper de la Guàrdia Civil i l'espanyolitat de Navarra.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En declaracions a la Cope, Grande-Marlaska ha assegurat que el context que es viu a Altsasu, municipi dels vuit joves condemnats a llargues penes de presó per una suposada agressió a dos guàrdies civils i les seves parelles, fa que l'acte no fos la millor manera de reivindicar el cos policial a Navarra. "Potser per defensar la Guàrdia Civil es poden plantejar accions que no comportin la possibilitat de crispació o incidents", ha explicat, i ha suggerit que es facin accions "en un altre format".

"Tothom tenia dret a manifestar-se, però no es pot obviar que hi havia una alta probabilitat que els incidents que van succeir tinguessin lloc", ha assenyalat. Es van viure moments de tensió i insults per part d'un nombrós grup de veïns que van boicotejar l'acte. "Cal anar amb compte amb el context i amb com defensem realment les nostres creences, els nostres pensaments i la nostra ideologia", ha advertit el titular d'Interior. La concentració espanyolista es va desenvolupar enmig d'un fort desplegament de la Guàrdia Civil i la Policia Foral, ja que als carrers pròxims s'havia convocat una mobilització de protesta i es van viure alguns moments de tensió entre manifestants i agents.

Al seu torn, Robles ha assegurat, en una entrevista a Telecinco, que l'acte de Ciutadans tenia "una finalitat clarament partidista", tot i que també ha condemnat "qualsevol acte contra la integritat i la llibertat d'expressió". Les paraules de tots dos ministres se sumen al que ja va dir ahir el portaveu del PSOE al Senat, Ander Gil, que va titllar de "greu irresponsabilitat" de les "tres dretes" l'acte d'España Ciudadana a Altsasu, referint-se tant als organitzadors (Cs) com als que hi van participar (membres del PP i Vox).

En resposta a una pregunta sobre si el pacte assolit entre el govern espanyol i el govern foral de Navarra per traspassar la competència de trànsit afectarà el nombre d'efectius de la Policia i la Guàrdia Civil, Marlaska ha assegurat que en aquesta comunitat hi seguirà havent el mateix nombre d'agents. "La Guàrdia Civil hi complirà les obligacions previstes en la Constitució, que són cooperar amb la Policia Foral", ha assenyalat, i ha posat l'accent en el fet que les competències ja estan atribuïdes a Catalunya i Euskadi, i hi ha sentències favorables al traspàs en el cas de Navarra. Després de recalcar que a la comunitat hi continuarà havent el mateix nombre d'agents, ha concretat que l'acord és en matèria de trànsit "exclusivament" i ha dit que està previst en el dret foral.

Rivera acusa Sánchez d'"haver abandonat el constitucionalisme"

El líder de Ciutadans, Albert Rivera, ha respost aquest matí en roda de premsa a les crítiques del govern socialista assegurant que "el sanchisme ha abandonat el constitucionalisme". Així, va acusar el govern espanyol de ser un "soci del nacionalisme i el populisme, dels que volen liquidar Espanya, dels que no volen que al país hi hagi llibertat per poder trepitjar qualsevol lloc d'Espanya". "Els demòcrates han d'anar amb llibertat a qualsevol ciutat i lloc d'Espanya", ha sentenciat.

D'altra banda, Rivera ha anunciat que impulsarà el debat als Parlaments autonòmics per obligar els socialistes a explicitar si "indultaran o no" els dirigents independentistes empresonats i a l'exili. Divendres passat, just després que es fes públic l'escrit d'acusació de la Fiscalia, en què demanava penes de fins a 25 anys per als líders del moviment independentista, Ciutadans va registrar una proposició de llei al Congrés per impulsar aquest debat. Avui, Rivera ha avançat que faran el mateix als parlaments autonòmics. "En moltes comunitats hi ha majories que poden demanar al govern d'Espanya si vol saltar-se una resolució judicial, i donar impunitat als que han atacat el nostre país", ha recalcat. "Aquesta setmana es posa fi a aquesta legislatura, està esgotada, liquidada", ha recalcat: "L'únic punt comú que podem trobar amb Sánchez és convocar a les urnes". Rivera ha demanat al govern espanyol que "rectifiqui" i cessi Ander Gil.

stats