Cas Pujol
Política 25/01/2021

La defensa de Marta Ferrusola demana que l'eximeixin d'anar a judici perquè pateix una demència sobrevinguda

Al·lega un accident domèstic que va patir l'agost passat i l'Alzheimer que té des del 2018

ARA
2 min
Jordi Pujol Soley i Marta Ferrusola amb el seu equip d'advocats a l'entrada de l'Audiència Nacional de Madrid.

MadridLa defensa de la dona de Jordi Pujol, Marta Ferrusola, ha demanat l'arxiu de les actuacions que l'afecten per una demència sobrevinguda. Segons han confirmat fonts jurídiques a l'agència Efe, els advocats han proposat que un metge forense l'examini i després es determini si està en disposició de ser jutjada pels motius al·legats. El juliol passat el jutge de l'Audiència Nacional José de la Mata va acordar el processament del matrimoni i els seus set fills per organització criminal, blanqueig de capitals i delictes contra la Hisenda Pública i falsedat documental per "obtenir multimilionaris beneficis il·lícits a través d'activitats falsàries i corruptes".

Informe de l'Hospital de Sant Pau

La família Pujol ho va recórrer, la Fiscalia Anticorrupció s'hi va oposar i ara cal que decideixi l'Audiència Nacional, que aborda una decisió final des de divendres passat. La defensa de Ferrusola ha presentat com a prova de la seva malaltia un informe de la unitat de neurologia de l'Hospital de Sant Pau de Barcelona que certifica que la dona de l'expresident de la Generalitat té Alzheimer des del 2018, una malaltia que s'ha vist agreujada per un accident domèstic que va patir l'agost passat. La setmana passada també va transcendir que el matrimoni estava confinat per haver donat positiu de coronavirus.

Ara l'escrit de la defensa de Ferrusola conclou que la dona de Pujol no pot declarar davant d'un tribunal "per incapacitat de comprensió, tant de l'objecte com de les conseqüències, així com d'evocar fets o interpretar la realitat passada o present". Tot plegat, afegeix l'escrit, impedeix descartar que pateixi "una situació d'estrès/ansietat que empitjori el seu estat cognitiu", segons ha avançat El Periódico.

En l'escrit que De la Mata va enviar Marta Ferrusola a judici, juntament amb el seu home i els seus set fills, recordava que es feia dir "mare superiora de la congregació" en el llenguatge en clau per enviar diners a Andorra i que el seu fill primogènit era el "capellà de la parròquia", que tenia la màxima capacitat de gestió. "Reverend mossèn, soc la mare superiora de la congregació, desitjaria que traspassés dos missals de la meva biblioteca a la biblioteca del capellà de la parròquia i ell et dirà a qui se li ha de col·locar", deia una nota manuscrita de la dona de l'expresident en què demana a un gestor andorrà traspassar dos milions de pessetes a un compte del seu fill.

stats