Política 08/01/2014

Barroso respon a Mas que no és el rol de Brussel·les pronunciar-se sobre la legalitat de la consulta

El president de la Comissió Europea ha enviat una breu resposta al president de la Generalitat

Laia Forès
2 min
DAVANT UN PROCÉS IMPREVIST, EUROPA ES MANTÉ A L'AGUAIT
 Artur Mas (a la foto, amb el president de la Comissió Europea, José Manuel Durao Barroso, en una imatge d'arxiu) busca el paraigua europeu en el procés d'emancipació nacional. El fet que Europa no tingui previstos mecanismes d'ampliació interna explica la desorientació que ha generat el procés català. La Comissió, de moment, es manté en un pla neutral.

Brussel·lesEl president de la Comissió Europea, José Manuel Durao Barroso, ha respost aquest matí la carta que Artur Mas li va enviar la setmana passada demanant-li el suport de Brussel·les en el procés sobiranista català i en la celebració de la consulta. A la carta −escrita en anglès− Barroso s'espolsa qualsevol responsabilitat en la qüestió i diu al president de la Generalitat que no té competències per resoldre qüestions internes dels estats membres o per dir si la consulta és legal.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Barroso recorda en aquesta carta que no és el rol de la Comissió Europea donar la seva opinió sobre desenvolupaments polítics als estats membres o sobre l'organització d'un referèndum", ha explicat el portaveu de la CE, Olivier Bailly. "Des del punt de vista legal i polític, és un tema del govern espanyol", ha insistit el portaveu.

Sobre el futur d'una Catalunya independent a la Unió Europea, Barroso diu a Mas que ja s'hi ha pronunciat en altres ocasions i insisteix que no creu necessaris més aclariments. La posició oficial de la Comissió Europea, imposada pel govern espanyol, és que Catalunya quedaria fora de la UE si es declara independent.

Resposta breu

Barroso respon a Mas en només sis línies de text i no aporta cap novetat respecte al que ja ha dit quan se li ha preguntat sobre el procés sobiranista català, un tema molt delicat per a la Comissió Europea i per al govern espanyol. Brussel·les considera que el procés és un tema intern de l'estat espanyol i ara per ara no s'hi vol involucrar.

"Seguim la situació amb atenció i ho seguirem fent en els propers mesos", ha assegurat el portaveu de la CE. Segons Bailly, Brussel·les "no ha d'entrar a valorar la legalitat d'un referèndum".

stats