Política 16/06/2014

Mas-Colell alerta que el 2015 no hi haurà nou finançament i que es posaran en perill els serveis

En una entrevista a Catalunya Ràdio, el conseller d'Economia lamenta que no hi ha negociacions amb l'Estat per al nou model ni per la compensació per l'impost de dipòsits bancaris

Acn
2 min

BarcelonaEl conseller d'Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, considera que l'estat espanyol no haurà enllestit encara el nou model de finançament l'any 2015 i alerta que això pot posar en perill la sostenibilitat dels serveis públics. "Això ens pot situar en un 2015 més conflictiu, malgrat que l'economia va millor", ha dit.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En una entrevista a Catalunya Ràdio, el titular d'Economia ha lamentat que les negociacions amb Madrid són inexistents pel que fa al nou model de finançament i també a la compensació per l'impost de dipòsits bancaris, de la qual depèn el cobrament de la paga extra dels funcionaris del 2014.

"Si no hi ha un canvi, una sacsejada, sóc pessimista pel que fa a la sostenibilitat dels serveis públics", ha assegurat Mas-Colell, que ha destacat que la qualitat dels serveis públics s'ha mantingut fins ara gràcies al compromís dels professionals que hi treballen. 

El conseller ha explicat que la previsió per al 2015 és que l'Estat disminueixi encara més les transferències econòmiques a Catalunya: "La situació econòmica ha començat a millorar, però el que se'ns transfereix aquest 2014 ha baixat respecte del 2013 i no sóc optimista respecte del 2015". A més, Mas-Colell creu que el govern espanyol "té la intenció de trampejar mantenint l'actual règim d'ofec a les hisendes autonòmiques" congelant el sistema de finançament. 



Pel que fa a les balances fiscals, Andreu Mas-Colell ha posat en dubte que els càlculs del govern espanyol mostrin un dèficit fiscal de Catalunya "significativament" per sota dels 15.006 milions en què l'ha xifrat l'executiu català –segons el mètode del flux monetari–, tal com va manifestar la setmana passada el cap dels experts que està duent a terme els nous comptes territorialitzats, Ángel de la Fuente. "M'estranya moltíssim, perquè les metodologies són estàndards", ha dit el titular d'Economia. Amb tot, el conseller ha explicat que no valorarà les xifres de l'estat espanyol fins que no les vegi.

La negociació per la independència



En un altre ordre de coses, el conseller ha manifestat que si s'haguessin de fixar els termes d'una eventual independència, Catalunya "negociaria amb molta generositat" la contribució en solidaritat a la resta de territoris. Mas-Colell ha reiterat que el Principat tindria "sense cap mena de dubte" prou ingressos fer front a les despeses que suposa un estat propi. 



"Molt amoïnat" per la privatització d'Aena



En la línia del que va declarar el conseller de Territori i Sostenibilitat, Mas-Colell ha criticat la venda del 49% d'Aena Aeroports i ha dit que això és un primer pas per a la privatització sencera. En aquest sentit, el conseller s'ha mostrat "molt amoïnat" i ha dit que seria molt negatiu per a Catalunya que una mateixa empresa portés la gestió dels aeroports de Barajas i el Prat. Això "viola qualsevol principi de competència i ho hauríem de combatre jurídicament i políticament", ha assegurat.

stats