Política 13/07/2015

Mas, ERC i CDC segueixen negociant la llista del 27-S

Les entitats deixen la reunió, que Sànchez afirma que ha estat "positiva" i "plena d'aportacions", i la CUP marxa per reunir el secretariat i valorar les diverses "propostes" que han sortit al llarg de cinc hores de reunió "constructiva"

Laia Vicens / Marc Colomer
2 min
Josep Maria Vila d'Abadal, Muriel Casals i Jordi Sànchez, després de sortir de la cimera

BarcelonaCimera "de to constructiu" i encarada a explorar un acord –que auguren per als "pròxims dies"– que subscriguin tots els actors implicats, sigui llista sense polítics, amb polítics o tres llistes sota un mateix paraigua. "La trobada de la cimera sobre el 27-S ha estat enormement positiva i plena d'aportacions", segons ha explicat a les portes de Palau el president de l'ANC, Jordi Sànchez.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Les entitats han deixat la cimera cinc hores després i segueixen reunits a Palau una delegació de CDC, ERC i el president de la Generalitat, Artur Mas, que estan aprofundint "en els possibles escenaris per abordar amb èxit el 27-S en clau plebiscitària", segons Sànchez, que s'ha mostrat confiat que partits i entitats "compareixeran conjuntament els propers dies" per anunciar "l'acord definitiu".

ERC ha admès a través d'una piulada a Twitter que "no hi ha acord tancat" i que CDC i els republicans encara "exploren com definir la fórmula guanyadora" i que "concreti" els passos per "garantir la independència".

Antoni Castellà (Demòcrates per Catalunya) i Magda Casamitjana i Pere Almeda (MES) ja han abandonat la reunió. La CUP també ha sortit, en aquest cas, per incorporar-se a una reunió del secretariat nacional del partit independentista per avaluar totes i cadascuna de les propostes que s'han posat sobre la taula. Per part dels cupaires han assistit a la reunió David Fernàndez, portaveu al Parlament, i Xevi Generó, del secretariat nacional. La formació ha emès un comunicat en què indica que ha fet "aportacions de forma sincera, transparent i propositiva en el marc d'un debat honest" i que no farà cap valoració pública fins a analitzar el contingut de la trobada.

La proposta definitiva es farà, segons ha explicat Sànchez, "en els propers dies". "Estem convençuts que les converses permetran arribar amb èxit als objectius que ens vam marcar el 14 de gener", ha dit Sànchez. El 14-G, Mas, Oriol Junqueras i les entitats van acordar la data del 27-S i llistes diverses per eixamplar la majoria independentista.

"Serrells", segons Muriel Casals

La presidenta d'Òmnium, Muriel Casals, que ha comparegut al costat de Sànchez i el president de l'AMI, Josep Maria Vila d'Abadal, ha assegurat que la reunió que segueixen mantenint –en nom de CDC, Josep Rull i Lluís Maria Corominas, i en nom d'ERC, Oriol Junqueras i Marta Rovira– amb el president de la Generalitat ha de servir per "acabar de lligar els serrells per fer una proposta clara i rotunda" que doni caràcter plebiscitari al 27-S. Segons algunes informacions, a la cimera s'hi han incorporat els membres de l'executiva d'ERC Lluís Salvadó, Anna Simó, Sergi Sabrià i Oriol Amorós. També hi ha acudit el portaveu de les JERC, Gerard Gómez del Moral.

El president de l'ANC ha deixat clar que no pensen fer més declaracions ni comunicats fins que no hi hagi l'acord definitiu, en la direcció que sigui. De fet, el mateix Sànchez ha dit que els partits no faran cap declaració quan acabi la reunió. Tampoc se sap si la CUP tornarà un cop acabi el seu secretariat i es reincorporarà a la trobada al Palau de la Generalitat que Sànchez ha dit que no era "cap negociació", sinó una "reunió" per parlar de "propostes constructives".

stats